Utforsk våre produksjoner og se hva som skjer!

Gå til kommune eller skole

DKS - Trøndelag

Trøndelag

Postadresse: Trøndelag fylkeskommune v/DKS, Postboks 2567, 7735 Steinkjer

Besøksadresse: Fylkets Hus, Erling Skakkesgate 14 (i Trondheim), Fylkets Hus, Seilmakergata 2 (i Steinkjer), 7725 Steinkjer

Telefon: 74 17 40 00

E-post:dks@trondelagfylke.no

Kontaktperson:Trøndelag fylkeskommune er operatør for Den kulturelle skolesekken i regionen på oppdrag fra staten v/Kulturtanken. Les mer på kulturtanken.no 

Antall produksjoner: 96

  • Alle
  • Grunnskole
  • VGS

"Kuppet på eldrehjemmet – En Olsenbandenfortelling" (Vrimmel)

Musikk, Trinn: Voksne

Kuppet på eldrehjemmet – En OlsenbandenfortellingOlsenbanden er tilbake, og denne gangen har de flyttet inn på eldrehjemmet. Egon, Benny og Kjell dagdrømmer om hvite strender, sol og damer i Gran Canaria - men de betaler i dyre dommer for å være beboere på eldrehjemmet. Mesterhjernen Egon har en genial og tilrettelagt plan. Det ryktes nemlig at pengeskapet på eldrehjemmet er fylt med kronasjer, akkurat nok til hvite strender og akevitt.
«Helmaks, Egon!»
Benny gjør seg klar for kuppet, til tross for at Kjell har sine bekymringer.
«Ække det farlig a.. ?»
 Kjell er ikke bekymret uten grunn. Planen er genial og tilrettelagt, men det er selvfølgelig hindringer på veien. Kjell sin forelskelse til Valborg tar overhånd, og den hemmelige planen er i ferd med å bli avslørt. Politimester Hermansen snuser også rundt på eldrehjemmet, da det lukter krutt rundt det bortgjemte pengeskapet.

"We come in peace" med TSO, 8.-10. trinn

Musikk, Trinn: 8-10
Trondheim symfoniorkester og konserten: "We come in peace":
Olavshallen torsdag 17. oktober kl 11.00We Come in Peace er grenseoverskridende. I stedet for å fokusere på musikk fra enten film eller spill, retter vi lasersiktet mot science fiction som sjanger, om det så dreier seg om drømmen om intelligent liv p. fjerne planeter, kriger i rommet eller fryktelige galaktiske monstre. Musikken er hentet fra de mest kjente og populære filmene, tv-seriene og spillene med universet som tema.
Etter tre populære omganger med spillmusikk presenterer TSO nok et samarbeid med Orvar Säfström og Underscore Productions, teamet bak spillkonsertene Score. Så spenn fast sikkerhetsbeltet. årets store populærkulturelle opplevelse tar deg med på en reise i lysets hastighet mot uendeligheten og enda videre! We Come in Peace er produsert av Underscore Productions AB.

#denfølelsen

Litteratur, Trinn: VG1-VG3
Med utgangspunkt i ungdomsromanen #alfahann (vinner av U-Prisen 2016) settes det søkelys på de viktige følelsene, både i litteraturen og i virkeligheten. Elevene får innsyn i hvordan en forfatter tenker når han skriver en roman. Jan Tore Noreng er en engasjert og engasjerende forfatter, og målet er alltid å skape en samtale med elevgruppa. Det blir naturligvis også lest fra romanen.

A Dance Tribute to the Art of Football (Jo Strømgren Kompani)

Scenekunst, Trinn: 8-10
Jo Strømgren Kompani er et av Norges fremste dansekompanier, og har turnert verden rundt. "A Dance Tribute to the Art of Football" egner seg svært godt som et første møte med samtidsdans for ungdom, enten du er interessert i dans eller fotball - er gutt eller jente.

Alice i Eventyrland (Feil Teater )

Scenekunst, Trinn: 1-7
Alice er ikke som de andre jentene, hun føler seg utilpass i et samfunn fullt av strenge normer. Hun løper vekk fra et frieri, faller ned i et hull og havner i Eventyrland hvor den onde Røde Dronningen regjerer. Nå må Alice redde Eventyrland! På reisen møter hun en kanin, en hattemaker og mange andre rare karakterer som gir henne en verdifull lærepenge -  hun må være seg selv for å overkomme hindrene både i Eventyrland, og senere, i sin egen verden.Alice i Eventyrland er en helsprø teaterforestilling for barn fra 5 til 12 år. Forestillingen spilles som tegneserieteater - en komisk, fartsfylt og nyskapende stil i det norske teaterlandskapet. Forestillingen er energisk- med dynamisk bruk av lyd og musikk, og et bredt spekter av uttrykk. Feil Teater ønsker at barna skal hengi seg til et magisk univers og en historie om viktigheten av å ta egne valg.

Animasjonsverksted

Film, Trinn: 5-7
Animasjon betyr å gi liv. Animasjonsfilm er stort sett måter å skape liv og bevegelse bilde for bilde, istedenfor vanlig live-action film. I dette animasjonsverkstedet får elevene en innføring i animasjon. De bruker sin kreativitet og lager egne filmer i grupper.  Elevene får tips om hvordan de enkelt kan lage sine egne animasjonsfilmer hjemme. Verkstedet gir også elevene et verktøy for å forstå mye av det visuelle i dagens samfunn.

Arkitektur for 10. klasse

Visuell kunst, Trinn: 10
Konseptet bygger på en direkte, en fysisk forståelse hvordan hus er bygget og hvorfor de står. Med deltakernes kropper som søyler og konstruksjons-elementer testes strekk- og lastekrefter i en konstruksjon. 2.) Deltakerne bygger i praksis en bue-konstruksjon med murstein (på en plate som beskytter gulvet) i egenforsøk og med et visst konkurransemoment og siden med instruktørens hjelp 3.) Deltakerne deles inn i mindre grupper (alle må være med , ellers fungerer ikke opplegget) som får utlevert noen bambuspinner og noen gummi-strikk med oppfordring om å lage en geometrisk 3Dkonstruksjon. Først når alle har 6 pinner skjer det noe konkret og før eller siden finner noen ut at det går an å bygge en 3-kantet pyramide, en tetraeder. Hver gruppe bygger sin tetraeder som så settes sammen med flere gummistrikk til en stor tetraeder (ca. 5 meter). Byggverket er likevel så lett at 1 elev alene kan stå i midten får å holde den. Avslutningen er rydding av samtlige pinner og og strikk på tid. Den slags rydding syns alle er morsom. Som regel spontan klapping til slutt.

Avlyst Koristenes ABC- To skritt bak

Musikk, Trinn: 8-10
Koristene Jorunn Hauge og Karianne Kjærnes sto der i Moskva med Alexander Rybak på scenen da han vant Eurovision Song Contest med "Fairytale" i 2009.  De var en viktig del av showet med sine vakre stemmer, nordiske utstråling og blafrende eventyrkjoler.
 
Begge har imidlertid jobbet lenge som korister, to skritt bak stjerner som Carola, Maria Haukaas Mittet, Wenche Myhre, Kurt Nilsen, Morten Harket, og Madcon, for å nevne noen. De jobber rett utenfor fokuset til kameraene, der lyset er litt svakere og glamourfaktoren noe lavere. Allikevel elsker de jobben sin. Hvordan henger dette sammen?
 
"Koristens ABC - to skritt bak" er en humoristisk og musikalsk konsert. Du får et innblikk i koristens viktige støttefunksjon, og de viser hvordan de, som alle andre i arbeidslivet, må tilpasse seg vekslende lederes (les: artisters) stil og målsettinger. Med eksempler viser de hvor forskjellig den samme jobben kan oppleves, alt ettersom det er Sissel Kyrkjebø, Carola eller Bjarne Brøndbo som trenger korist. Med seg på laget har de pianisten Torbjørn Kvamme som er kjent fra blant annet Julemorgen på Nrk, og har jobbet med artister som Madcon, Gabrielle og Tone Damli.
 
Det er uansett ikke sikkert at det er den som får mest oppmerksomhet som har det morsomst på jobben. Jorunn, Karianne og Torbjørn elsker jobben sin, det vil du merke i denne humoristiske og musikalske konserten! I tillegg viser de hvor viktig det er at alle ledd i et team fungerer optimalt for å skape de beste resultatene.
 
Det viktigste er kanskje ikke å få mest oppmerksomhet, men å skape gode resultater sammen.

AVLYST-Peter og ulven

Musikk, Trinn: 5-7
Turne er  desverre avlyst, men ta en titt på vedleggene her. Peter og ulven
Sjelden forenes film og klassisk musikk på denne måten- filmen er tilpasset Prokofievs musikk."Peter og Ulven" er historien om den lille gutten Peter som bor sammen med bestefaren sin i nærheten av en skog. Han får ikke lov til å gå utenfor gjerdet hvor ulven ligger på lur. En vakker vårdag lurer imidlertid Peter seg ut sammen med vennene sine; en fugl, en katt og en vimsete and. Dagen forvandler seg til et spennende eventyr når ulven plutselig dukker opp.Det spennende eventyret om Peter og Ulven fortelles gjennom levende musikk og en halvtimes lang animasjonsfilm. Den russiske komponisten, dirigenten og pianisten Sergei Prokofiev har skrevet musikken til det russiske eventyret "Peter og ulven" (1937). Stykket fungerer på mange måter som en innføring i orkestermusikk. Musikken er iørefallende og vakker og de enkelte instrumentene blir grundig presentert for publikum.

Musikken fremføres live av Trondheim Symfoniorkester (TSO). Filmen om Peter og Ulven ble produsert i 2007 og vant året etter Oscar for beste animerte kortfilm. Filmen er regissert av britiske Suzie Templeton og Storm Studio er medprodusent.
Se utdrag fra filmen her: www.peterogulven.no
Filmen har anbefalt aldersgrense 7 år(barn ned til 4 år i følge med foresatt).

AVLYST-The secret in our voice

Musikk, Trinn: 1-10
​​Urfolk sin vokale musikktradisjon er fascinerende og oppslukende, og i sin opprinnelige form ble den også brukt av shamaner for å oppnå transe og entre inn i en annen dimensjon. Sangen var selvfølgelig ment til å fortelle historier, men også til å jage vekk ville dyr og roe ned sine egne beitedyr. De kunne også bli brukt til å mane fram minnet om et sted, et dyr eller en person.
I denne konserten har vi hentet inn tre unike utøvere innen sin tradisjon og vi kan love publikum en musikalsk opplevelse dere trolig aldri har hatt. Fra Tuva på de mongolske steppene kommer mesteren Igor Mikailovich Koshendey med strupesang. Fra republikken Yakutia i Russland kommer kanskje verdens råeste munnharpespiller: Olena Podluzhnaya. Hun imiterer dyre- og fuglelyder så naturtro at det høres ut som om de er i rommet . Fra Trøndelag og Snåsa har vi med en av de nye flotte formidlerne innen samisk joik; Thomas Gælok.
Kari Wist Holmen forteller. En sjelden begivenhet! 

Balkan Brasserie

Musikk, Trinn: 1-7
Det koker på Brass-kjøkkenet!
Dagens meny er langkokt trompet med trommetrioler og rødløksmarinerte pølsehorn, dampet i en trekkspillsydende magedans med hylende grevling-sousafon. For en appetittvekkende musikk! Hva er det beste en pølsehornspiller liker å spise? Når legger egentlig trekkspillere seg? Og går det an å tygge tyggegummi og synge veldig fort samtidig?
På Brass-kjøkkenet har det sydet og ulmet over lengre tid og snart sprekker hemmeligheten i stortromma, men før det skjer rekker vi en tur til Hellas. Der kjenner vi magene rumle av grevlingsult og magedans. En magisk vuggesang får de voksne til å sovne, noe helt annet skjer med barna. Godt de voksne sover!
Møt opp på Brass-kjøkkenet når musikalske retter serveres og hemmeligheter sprekker.Brasseriet med utgangspunkt i balkansk brass-tradisjon, populært kalt Truba (trumpet) spiller vi melodier både fra romani-kulturen spesielt, men også trad. melodier fra hele det utvidete Balkan. OBS under arbeid.

Bare en våt munn (Madeleine Nilsen og Katja Brita Lindeberg)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
"Dersom kvinner har mislyktes i å skape «allmenngyldig» kunst fordi vi er fanget i det personlige, hvorfor ikke da gjøre det «personlige» allmenngyldig og gjøre det til gjenstand for vår kunst?" Chris Kraus
"Bare en våt munn” er en dokumentarisk teaterforestilling der scenekunstduoen Lindeberg/Nilsen undersøker den vestlige kulturens idéer om kvinnelighet. Materialet vårt er et tjuetalls rå og ærlige dybdeintervjuer med kvinner i ulike aldre og med ulike bakgrunner, selvbiografiske tekster, kjønnssymbolikk og populærkulturelle klisjeer. 70 % av tekstmaterialet i denne forestillingen er direkte hentet fra intervjuene.I forestillingen trer publikum inn i et "kvinnelighet" univers der klisjeene er tatt ut i det ekstreme. De to skuespillerene iscenesetter seg selv som gudinner – seksuelt frigjorte, behagfulle, vakre, omsorgsfulle, sterke og morderlige. De er selvutnevnte kvinnelig medium for den kvinnelige kollektive bevissthet. Universet er fullt av røkelse, mystikk, enorme hodeplagg og kjoler, intuisjon, gudinnedyrkelse, seksualitet, seksualiserte objekt og moderfigurer. Hva skal til, hva kreves og hva slags makt og privilegier får vi som kvinner gjennom å gå i møte med den heteronormative vestlige kulturens kvinneideal?
Reaksjoner etter prøveforestilling med elever i videregående skole:
"Dette var noe av det sykeste jeg har sett"
"Dette var sykt sterkt. Er det sant at det er ekte intervjuer?"
"Det er så fint at dere snakker om seksuelle fantasier for det er så tabu"
"Føler ikke bare at dette gjelder kvinner, tenkte ofte at oj, dette gjelder meg også."
"Dere var veldig modige"

Chaplin!

Film, Trinn: 8-VG3
En fortelling om humoristen & humanisten Charlie Chaplin
 “We think too much and feel too little. More than machinery, we need humanity; more than cleverness, we need kindness and gentleness. Without these qualities, life will be violent and all will be lost.”                                                                                                  Charlie Chaplin i DiktatorenCharlie Chaplin er en av de viktigste filmskaperne gjennom tidene, og flere av filmene hans er gjengangere når filmhistoriens beste filmer kåres. I årene 1920 til andre verdenskrig er Charlie Chaplin verdens største kjendis, og figuren hans  ”The Tramp” er verdens mest gjenkjennbare karakter. Så stor er Chaplin, at omfanget av hans popularitet er vanskelig å begripe i dag. Men Chaplin var så mye mer enn en mann som fikk våre beste- og oldeforeldre til å le seg skvett i kinosalene. Han brukte også sin posisjon til å tale svake gruppers sak, til å kommentere samfunnsutviklingen, til å advare mot farlige strømninger han så rundt seg og til å forfekte verdier som solidaritet og nestekjærlighet, demokrati og ytringsfrihet, verdier som alle stod under press i Chaplins levetid.I den 60 minutter lange forestillingen drar manusforfatter Nick Hegreberg publikum gjennom høydepunktene i Chaplins liv. Fra oppveksten i lutfattige London, via kunstnerisk suksess, rikdom og skandaler i Hollywood, til utvisningen fra USA og de siste årene med familieliv i Sveits. Med et levende språk og smittende entusiasme knytter Hegreberg Chaplins kunstnerskap til historiske hendelser som europeisk utvandring til Amerika, 30-tallets depresjon, den industrielle revolusjon, fremveksten av ideologier som kapitalisme, nazisme og kommunisme, to verdenskriger samt den kalde krigen. En stor del av forestillingen vies ikoniske klipp fra Chaplin-mesterverk som The Kid, City Lights, Modern Times og Diktatoren.For elevene skal forestillingen være en spennende øyeåpner inn i en ukjent fortid, den skal være underholdende i seg selv, og oppleves som en feiring av både Charlie Chaplin, hans filmer, filmhistoriens barndom, kunstens muligheter og livet selv.Ved siden av komikeren Chaplin, får elevene også bli kjent med Chaplin som humanist, provokatør og samfunnsdebattant. Hegreberg formidler sine tanker om hva som var så unikt med Chaplin som historieforteller og filmskaper, hvordan Chaplins filmer ble så populære i alle lag av befolkingen i alle verdens land, og hvorfor Chaplin fortsatt er relevant for oss i dag. Forestillingen avsluttes med Chaplin sin gripende, framsynte og humanistiske tale fra filmen Diktatoren. Chaplins monolog og budskap har i senere tid nådd ut til et nytt og yngre publikum via sosiale medier.Målet med forestillingen er å spre budskapet om Chaplins unike kunstnerskap til dagens generasjon av unge filmfans. Elevene skal oppleve timen med Chaplin og hans filmer som lærerikt og inspirerende, og de skal få innsikt i at Chaplins liv og filmer er nært knyttet til hendelser i hans egen samtid. Slik blir dette også en relevant og annerledes historietime for elevene.Kan også passe for Den kulturelle spaserstokken

Dampmaskina

Kulturarv, Trinn: 5-7
Elevene får gjennom denne workshopen innblikk i hvilken teknologisk revolusjon dampmaskina innebar – en teknologisk revolusjon som ledet til en industriell og sosial revolusjon.Produksjonen henter inspirasjon fra programmet «Fysikk på roterommet». Vi ser på hvilken kraft damp representerer, og hvordan denne blir utnyttet i dampmaskina. Elevene får prøve en dampmaskinmodell. De varmer opp vannet ved å sette fyr på en tennbrikett og ser så hvordan kraft overføres via reimer og akslinger, som i dampsagbrukene.

Danseverkstaden Spring!

Kulturarv, Trinn: 4-10
Har du prøvd pannekakesnu? Eller å slå deg på kneet i takt med musikken? I ei verd med ulike kulturuttrykk og kanalar er det identitetsskapande å kjenne dei eldre tradisjonane. 
Danseverkstaden - Spring! ynskjer å gi ei felles oppleving av levande musikk og dans med forankring i Midt -og Nord-Norge. Publikum får oppleve ei interaktiv forestilling basert på springarformar, og sjølv smake på både halling og innherredspols. 
Danseverkstaden – Spring! gir ei reise gjennom tradisjonsdansen kor ein etter fullført reise sit igjen med ein dans i eigen kropp. Verkstaden er dynamisk og fleksibel, og kan tilpasses barn, ungdom og vaksne i ulike målgruppe.

Det annerledes barnet

Visuell kunst, Trinn: 1-4
Med utgangspunkt i skulpturer og arbeider på papir av Kjell Erik Killi-Ohlsen skal vi undersøke hva vi mener med å være annerledes? Mye av Killi-Ohlsens kunst kjennetegnes av at han peker på det som er annerledes, det som kanskje befinner seg i utkanten av samfunnet og de normer og regler som vi er vant til å forholde oss til. Men hvem definerer hva som er normalt, vanlig, akseptert? Hva som betraktes som vanlig varierer fra kultur til kultur, fra samfunn til samfunn. Identiteten vår er ofte knyttet til kjønn og forventninger til hvordan vi viser hvilket kjønn vi har. I dagens samfunn er det så lite som skal til for å falle utenfor, vi måler oss opp mot andre og strever med å være perfekte, flinke og talentfulle. Men pirker vi litt under overflata ser vi at alle skjuler noe, alle har vi noe som gjør oss litt «annerledes», utenpå eller inni. Hva skal til for å få et rausere og mer inkluderende samfunn? Hva kan vi selv gjøre? Og hvordan kan vi utrykke hvem vi er? Og hvordan kan vi uttrykke slike spørsmål og tanker gjennom kunst?

DUO Catharina & Jie

Musikk, Trinn: 5-10
Hvordan kan en fiolin snakke med et piano? Kan en fiolin være glad og et piano være trist? Selvfølgelig kan ikke en fiolin snakke eller vise følelser. Men musikerne kan gjøre det mulig for publikum å kjenne igjen et bredt følelsesregister, selv om samtalen er uten ord.Svarene på hvordan det skjer får dere i denne konserten som vi har kalt DUO Catharina & Jie. Og det er ikke hvem som helst som spiller på instrumentene! På fiolin møter dere Catharina Chen, som er tidenes yngste orkesterleder ved Den Norske Opera & Ballett i Oslo. På piano spiller Jie Zhang som er en av de mest brukte solopianister og akkompagnatørene i Norge de siste årene. Hun vant den viktige Prinsesse Astrids musikkpris i 2010 og var i en periode den eneste eleven til Leif Ove Andsnes.   Etter konserten blir Catharina og Jie igjen en liten stund, for å høre hva dere tenker om konserten og det dere har sett og hørt. Er det noe spesielt dere undrer på eller fabulerer over?Ekstra - Om å snakke uten ord:Ikke-verbal kommunikasjon
Video: 8 types of nonverbal communication

DUO Sara og Ole

Musikk, Trinn: 1-7
BRA, BEDRE, BEST. Heia den som øver mest!
Skal du bli skikkelig god i noe, må du øve eller trene mye. Uansett om du vil bli god i fotball, dataspill, eller i et instrument. Og når du har blitt ordentlig god, må du allikevel øve eller trene enda mer.Se nytt publikumsoppsett. 
Sara spiller fiolin og Ole spiller piano. De er begge superflinke til å spille på instrumentene sine, men de må likevel øve når de vil lære seg nye stykker eller skal spille en konsert. Og akkurat som du sikkert synes det av og til kan være kjedelig å øve, sånn kan det være kjedelig for Sara og Ole også – selv om de er både voksne og blant de beste på sine instrumenter. Men det som gjør at man likevel fortsetter å øve, er at det jo er så deilig når man endelig får det til!
Det synes både Sara og Ole, og gleder seg til å vise hva de kan når de kommer til din skole for å spille konsert!

EMMA GENTA

Musikk, Trinn: 8-VG3
EMMA GENTA er en eksentrisk up and coming artist, låtskriver og produsent, og hun har i løpet av de siste seks månedene bygd opp stor spenning rundt sin første singleslipp.
EMMA GENTA har nemlig vært veldig travel det siste året. I september 2016 stiftet hun eget band, og har siden da jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Hun har blant annet rukket å spille på Trondheim Calling, samt en rekke konserter. Hun har blitt omtalt i en rekke aviser, vunnet prisen for ”Årets mest lovende artist” på UtAwards 2017, i tillegg til å ha spilt som support for et utsolgt Dagny på Byscenen i Trondheim.

Familiebildet

Film, Trinn: VG1-VG3
Denne produksjonen på 90 minutter består av: Kort introduksjon av filmskaper Yvonne Thommassen, kort om forskjell på dokumentar- og fiksjonsfilm, visning av dokumentaren «Familiebildet» (60 minutter) og samtale om tematikken i filmen.Kort om filmen: Da Thomassens bestemor var 26 år, opplevde hun noe som satte dype arr i henne for resten av livet. Hele Finnmark ble satt i brann og utslettet. Hun, hennes mann og deres tre små barn måtte flykte – eller bli igjen og dø. I tre uker var de på flukt i en liten sjark. Å holde familien samlet var det viktigste for bestemor, men i dag er det ikke alle som har kontakt med hverandre lenger. Thomassen vil derfor prøve og samle familien igjen for å ta en siste familiebilde – og for å finne ut hvorfor ting ble som de ble. Underveis dukker det opp noe som hun overhodet ikke visste om familien og om seg selv. De er av samisk slekt, og det er det ingen som vil snakke om. Det er faktisk fremdeles skamfullt.Etter filmvisning ønsker Yvonne Thomassen å få klassen med på en samtale om de ulike tema som filmen tar opp:
  • Rent historisk hva som skjedde i Finnmark i 1944. Men også se det i sammenheng med hva som skjer i verden i dag, og alle flyktningene som kommer hit nå. Er det noe vi kan ha lært av vår egen historie?
  • Hvordan traumer kan leve videre i generasjoner hvis man ikke snakker om dem.
  • Samisk historie og fornorskingspolitikken. Hva skjedde? Thomassen vil trekke dette opp mot Norge i dag, og mot ungdommene selv. Det er viktig å være stolt over hvem man er uansett identitet.  
  • Dette er en svært personlig film. Hvordan var det å lage den? Og hva er egentlig forskjellen mellom personlig og privat? Trekker paralleller mot ungdommene selv; hva publiserer de på nett. er det personlig eller privat, og hvor går grensene?

Fargemysteriet Johannes Rian

Visuell kunst, Trinn: 1-4
I produksjonen ‘Fargemysteriet Johs Rian’ inviteres vi inn i Johannes Rians kunst og hans spennende fargebruk. Formidling og verksted gjennomføres av en formidlere fra Kunstmuseet Nord-Trøndelag.
Vi ser på billedkunstner Johs.Rian (1891-1981) fra Overhalla i Namdalen, som en av 1900-tallets sentrale norske kolorister og representanter for moderne kunst. Rians tidlige malerier var figurative. Hans senere kunst var non-figurativ. Det kreves fantasi og innlevelse for å oppleve moderne kunst, fordi det ikke viser direkte hva det forestiller. De aller seneste bildene Rian malte er komposisjoner av felter i forskjellige farger. Når vi ser nærmere på hva Rians kunstverk egentlig forteller oss, er det fint å huske på at det som en kunstner produserer er ofte mer komplisert enn det vi kan forklare med ord.Rians tidlige malerier viser norsk natur og figurer i landskapet. En figur i et landskap handler ofte om opplevelsen av å være menneske i verden. Hva er forskjellen på å være inne eller ute. Ute finner vi det organiske naturlige landskap som er fylt med trær, fjell, vann, planter, den uendelige himmel, osv. Det er ingen dyr i Rians bilder, noe som også peker på at han vil fortelle oss om menneskets opplevelse av omgivelsene. Inne finner vi vegger, gulv og tak som begrenser vår opplevelse av rommet. Rian var et friluftsmenneske og musikk elsker. Disse elementer er tydelige inspirasjonskilder for has kunstnerskap. Vi fokuserer på fargebruken i hans malerier.Verkstedet har kunstnerisk og kreativ verdi med sentrale elementer av kulturhistorie, kjemi og biologi. Inngangen kan knyttes til flere fag med mulighet for utforsking av farger: Hvordan og hvorfor vi ser farger? Hva er et abstrakt uttrykk i forhold til et figurativt bilde? Målet her blir å gi en forståelse av hvordan farger dannes på netthinnen ved hjelp av lys, det menneskelige øye og vår evne til å integrere inntrykk av verden omkring oss. Ved å male et bilde, kan man vise en personlig opplevelse som ikke kan forklares med ord, som andre ikke har sett eller opplevd.

Finding Joy

Film, Trinn: 8-VG3
Finding Joy er en feelgood dokumentarfilm på ca 30 minutt om jakten på et ansikt og jakten på gleden, og som tar oss rundt i verden på leting etter Joy - vår hovedperson som er modell. Vi er en gjeng tidligere kolleger som samles rundt vår fascinasjon for Joy. Joy figurerer i et stort antall reklamekampanjer og vi synes å se henne overalt. Når vi ser henne sender vi hverandre bilder, ser for oss hvordan Joy er i alle de ulike situasjonene hun fremstilles i - men aller mest lurer vi på hvem hun er, om hun vet hvor utbredt hun er og om hun alltid er like blid.Denne filmen tar publikum med på reisen etter Joy og vil samtidig komme inn på dypere spørsmål som for eksempel: Hvorfor er det slik at det er Joys ansikt som bli brukt så mye? Representerer hun et slags ideal som vi alle bør etterstrebe? Kan vi se oss selv i reklame og film der ute i den store verden, eller mangler det fortsatt en del før vi ser et stort mangfold? I filmen forsøker vi å besvare spørsmålene om den evige jakten på lykken, hva lykke er og hvor vi kan finne den.Finding Joy er en digital dokumentar som benytter seg av internett og sosiale medier, samt hashtaggen #findingjoy i jakten på Joy og gleden.

Fortellinger om flukt

Kulturarv, Trinn: 8-VG3
Gjennom arbeid med studieutstillinga Fortellinger om flukt vil vi ta utgangspunkt i flukthistorier frå den andre verdskrigen for å utforska temaet flukt i fortid og notid. I tillegg vil elevane jobba med heile historia til Falstad, med hovudvekt på tida som nazistisk fangeleir, og vi nyttar henne som bakteppe for aktualisering, og saman med elevane lagar vi ein innhaldsrik dag som fremjar både historiemedvit og refleksjon rundt dagsaktuell tematikk. Gjennom elevaktiviserande metodar, refleksjon og diskusjon vil elevane utfordrast til kritisk tenking rundt kildebruk, historiebruk, minnekultur, menneskerettar og andre dagsaktuelle tema.
Gjennom studieutstillinga og undervisninga vil elevane bli kjent med enkeltpersonars skjebnar under den andre verdskrigen og fram til i dag. Den historiske empatien som oppstår i møte med mikrohistorie vil elevane bearbeide i felles refleksjon og diskusjon med medelevar og senterets pedagogar. Studieutstillinga er laga av bilete-, video- og skulpturkunstnarar i samarbeid med oss på Falstadsenteret, og har ein meir visuell og taktil inngang til historieformidling enn noko vi har hatt før. Vi nyttar desse elementa i undervisninga, i tillegg til andre formuttrykk som finst på minnestaden ved senteret og i Falstadskogen.

Glemt (Simone Grøtte)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
GLEMT er en danseforestilling med den brutale nordnorske krigshistorien som bakteppe. Forestilingen vises i samarbeid med DansiT, og DKS kan tilby tilsammen 480 plasser ved fire forestillinger i Trondheim i uke 42.
"Jeg spør bestefar hvilken lyd han husker best fra krigen. Han svarer: 'Luken som skalkes igjen over oss når torpedoalarmen går.' Bestefar forteller at han som 11-åring ble hentet i hjemmet sitt og tvangsevakuert med den tyske båten Karl Arp. Hvorfor hadde jeg ikke hørt om dette før? Hvorfor hadde jeg ikke spurt?"
Hverdagserindringer, krigens nyanser, smak, lukt og barndomsminner. GLEMT er erindringer om krig, om å miste, om å glemme, om å forsøke å reise seg igjen.Forestillingen baserer seg på autentiske lydopptak fra førstehåndskilder fra krigen, der noe av materiale er hentet fra historiske lydarkiv. I tillegg har Simone Grøtte gjort nye lydopptak, bl.a. med sin egen bestefar. Den gir folkelige skildringer fra de som ble offer for okkupasjon og deportering, menn, kvinner, unge og gamle. Komponist Herman Rundberg er ansvarlig for musikken til forestillingen. Idé og koreografi er ved Simone Grøtte.Forestillingen har siden premieren spilt for utsolgte hus overalt hvor den har blitt fremført. Både anmeldere og publikum har trykket GLEMT til sitt bryst, og under forestillingens premiere på Festspillene i Nord-Norge kom det både tårer og trampeklapp fra publikum – og seksere fra anmelderne."GLEMT er en gjennomgripende kunstopplevelse. Så sterk. Så heftig. Så vakker. Så viktig. Og så godt sydd sammen at det bare er å klappe i hendene. Lenge. Alle trenger å se GLEMT."– Anki Gerhardsen, Nordlys. Terningkast 6

Historiekista

Kulturarv, Trinn: 1-4
To formidlere kommer med en stor kiste med mange spennende gamle gjenstander i. Sammen finner vi ut hvilke historier disse gjenstadene gjemmer på.

Humor i teksten

Kunstarter i samspill, Trinn: VG1-VG3
Sigmund Kveli har over 30 års erfaring som tekstforfattar, revyartist og kåsør, og har turnert for DKS fleire gongar tidlegare med humor og humoristiske tekstar som tema. I år tilbyr han eit skrivekurs for elevar i vidaregåande opplæring, kor fokuset er å hjelpe elevane til å utvikle revytekstar med god og gjennomtenkt bruk av humor.

Hvordan vi ser verden

Visuell kunst, Trinn: 8-VG3
Dette er et besøk av billedkunstneren Silje Eugenie Strande Øktner. Gjennom samtale og bilder fra forskjellige prosjekter blir vi kjent med hvordan hun arbeider som kunstner. Silje tar utgangspunkt i sitt eget nærmiljø fordi  hun vet at hele verden egentlig er bygd opp av små nærmiljøer, hjemmekjente steder for dem som bor akkurat der.

Hyllest til Chuck Berry

Musikk, Trinn: 8-VG3
Daniel Røssing har turnert med Chuck Berry på et 100 talls konserter. Her forteller han om sine opplevelser på turne med Berry og spiller flere av hans kjente låter.Charles Edward Anderson «Chuck» Berry  fra St.Louis i USA (18/101926 -2017) var en amerikansk gitarist, sanger og komponist innen rock and roll-sjangeren. I 2015 ble han av Rolling Stone rangert som den 4. beste låtskriveren noen gang, bare slått av Bob Dylan, Paul McCartney og John Lennon.Kjente låter han har laget er: Johnny B.Goode, Roll over Beethoven, You can never tell , disse låtene er spilt over hele verden i mange forskjellige varianter. Gå inn på denne lenken og les mer: Historien om Chuck BerryOBS under arbeid.

Håp eller katastrofe?

Litteratur, Trinn: VG1-VG3
Håp eller katastrofe: Et møte mellom litteratur og vitenskap, om klimaendringer og jordas framtid
Forfatter Sigbjørn Mostue møter tidligere FN-direktør for klima Svein Tveitdal, hvor vi med utgangspunkt i den prisbelønnede dystopi-trilogien I morgen er alt mørkt kommer inn på de kolossale utfordringene verden – og dermed også dagens ungdommer – står overfor. Etter opplesning fra bøkene, følger en innføring i konsekvensene av global oppvarming, samt utryddelse av dyrearter og en befolkningsvekst ute av kontroll. Mostue og Tveitdal invitererer elevene til diskusjon til slutt.Hvor realistisk er scenariet i serien, sett i et klimaperspektiv? Hva skjer med kloden vår viss vi ikke greier å nå målet med maks 2% økning global oppvarming? Hva skjer med kloden vår viss gjennomsnittstemperaturen øker med 3%? Kan sivilisasjonssammenbruddet i I morgen er alt mørkt bli virkelighet? Hva kan en vanlig norsk ungdom gjøre for at det ikke skal bli det? Hvordan kan de påvirke sin egen og kommende generasjoners framtid? Gjennom litteratur og vitenskap ønsker Mostue og Tveitdal å skape bevissthet og engasjement. Hvem vet? Kanskje noen som sitter i et norsk klasserom i 2018 blir blant dem som kanskje kommer til å redde verden?
Håp eller katastrofe er utviklet i samarbeid med DKS Akershus og DKS Buskerud.

I skyggen av oljeeventyret

Film, Trinn: 8-10
Over 50 unge mennesker i ei lita bygd i Trøndelag. Borte i overdoser, ulykker og selvmord. Hvordan kunne det skje? Kan det skje igjen?
"I SKYGGEN AV OLJEEVENTYRET" er en film som handler om å se mennesket i perioder med store endringer og rask vekst. Hva kreves av oss som samfunn når verden omkring oss endres og får ny form? Dokumentarist Marte Hallem tar folk med tilbake til hennes ungdomstid i Verdal på 1990-tallet, og forsøker å forstå hvorfor så mange fra hennes omgangskrets døde på grunn av overdoser, selvmord og trafikkulykker.

I tråd med musikken

Musikk, Trinn: 1-4
Figurteater
Figurteater ”å utforske den magien som oppstår når kunstnere ”blåser liv” i døde gjenstander gjennom animasjon.” I JazzFigur skal vi bli kjent med en rekke dukketeknikker. Hånddukker og marionetter er kjente former mange kanskje er kjent med.
Figurteater og samspillet mellom dukkespilleren og dukken har fasinert mennesker over hele verden til alle tider. I tillegg til å være en kunstform som får stadig økende oppslutning er figurteater en svært viktig informasjonskanal og er også brukt i mange former for terapi. Mange
har hatt et tett og godt forhold til kosedyr, bamser og dukker. Derfor er dukkespillerens dukker ofte et godt medium for budskap som skal formidles og for samtaler. I “I tråd med musikken” prøver vi å få til et godt samspill mellom Knut Alfsens tekster og dokker og musikken i forestillingen. Mer informasjon om figurteater på http://levendedukker.no
Cabaretform
Forestillingen er delt opp i frittstående episoder. Vi er ikke så opptatt av en rød tråd. Men det er lagt vekt på å presentere dukker som er forskjellige, med ulike temperament og som krever variasjon i spilleteknikk. Hver dukke presenterer en liten fortelling. Vi legger altså opp til en Cabaretform. Musikken er laget av musikerne for denne forestillingen. Det er jazzmusikere som spiller og improvisasjon preger musikken. Så selv om JazzFigur har en klar form, vil det fortsatt være åpent for overraskelser og for å utnytte de mulighetene som øyeblikket gir.

iHuman

Film, Trinn: VG1-VG3
Hvem taster inn kodene for fremtiden vår? Hvordan påvirker kunstig intelligens hvem vi er? iHuman er en politisk thriller som ser på hvordan kunstig intelligens endrer verden. Filmen viser en økende konflikt ti tek-verdenen. På den ene siden hevder store selskaper som Google og Amazon at vi trenger kunstig intelligens for å løse klimakrisen, kreftgåten og hungersnød. På den andre siden frykter folk som Bill Gates og Elon Musk at kunstig intelligens er den største trusselen mot menneskeheten. Noen sammenligner kunstig intelligens med atombomben fordi vi ikke vet hvilke potensielle krefter den innehar eller konsekvensene av den nye teknologien. Hva er vi på vei mot, og hva er på  vei mot oss? Filmen vises på kino med filmskapere tilstede for å fortelle mer om filmen og svare på spørsmål.
Filmen er under produksjon og har premiere høsten 2019.

Ildens magi

Kulturarv, Trinn: 5-7
Ilden, lyset og varmen samler oss, fasinerer oss og har til alle tider vært livsviktig for alle folk. Men en gang var ilden vill.  Hvordan klarte folk å temme ilden?Vi starter opplegget i klasserommet. Før elevene kommer inn ryddes klasserommet for pulter og stoler, og vi legger ut skinn i en sirkel. Sirkelen av mennesker rundt bålet har til alle tider i hele verden vært et samlingspunkt for gode historier, undring og kunnskapsutveksling.Vi har med en tidslinje med gjenstander knyttet til ild og lys, som vi legger ut på gulvet i klasserommet. Sammen med elevene undrer vi oss på hva gjenstandene er brukt til og hvor de hører til på tidslinja. Noen gjenstander er kopier, men noen er også originale gjenstander fra museumsmagasinet. På denne måten visualiseres den historiske utviklinga for elevene på en annen måte enn de er vant til.Myter og legender, men også historier fra virkeligheten er med på å formidle ildens magi. Gjennom slike historier knyttes sammenhengen mellom materiell og immateriell kulturarv, mellom de fysiske gjenstandene, kunnskapen om hvordan de ble brukt og historiene rundt dem. En av formidlerne kler seg i tidsriktig kostyme og vi forteller historier om ilden. I den andre delen av opplegget er vi ute. Klassen blir delt i to, og formidlerne demonstrerer opptenning med gamle teknikker, som flint og fyrstål som var vanlig helt fra vikingtid til 1800tallet. Elevene får også prøve selv. Så sitter vi rundt bålet og snakker om hva som er viktig for å få til et bål, og når det lov å tenne bål og hvordan vi kan tenke sikkerhet når vi tenner bål. Ilden er farlig, men vi er avhengig av den!

Isbjørnpappaen (Katja Brita Lindeberg)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
Som menneske har vi alle et dypt iboende ønske om å høre til. Likevel lykkes ikke alle med å være en del av fellesskapet. Hvorfor kan nære relasjoner være så smertefulle, når det å få dem til er det viktigste vi gjør? Hvordan kan vi være sammen med andre uten å miste oss selv? 
Lindeberg tar i forestillingen Isbjørnpappaen tak i sin egen ensomhet i møte med faren sin, teaterarbeider og teaterviter Ørjan Wiklund. En far som hele livet sitt har vært vært opptatt av og skrevet om samhandling i teateret, hvordan man møter mennesker fult og helt. Paradokset er at faren aldri har hatt nære venner. Forestillingen tar tak i eksistensielle spørsmål knyttet til ensomhet og tilhørighet.”Jeg elsker deg pappa,” sier jeg.Han ler. ”Det der forstår jeg ikke!” svarer han.”Bare for den du er!””Katja, jeg tror sånn helt ærlig at jeg aldri har forstått at noen har elsket meg. Hele livet mitt.” Isbjørnen er et av verdens farligste, mest kompromissløse og kanskje sårbareste dyr. Den bor mutters alene ute i isødet. Mennesker er flokkdyr. Kanskje er det mulig for oss å leve alene, men det er jo sammen med andre vi blir til. Forsvinner sammenhengen og eksistensgrunnlaget, så dør vi.
Så hva gjør man når pappa er som en isbjørn? Når man som voksen oppdager at man er på god vei inn i hans fotspor? Isbjørnpappaer er de største og vakreste, men de er også livsfarlige – isbjørnhannen kan spise barna sine.  
Lindebergs forestilling er en kjærlighetserklæring til isbjørnpappaer, men også et oppgjør med et av menneskers største redsel: Å bli isolert og fratatt muligheten til kjærlighet og tilhørighet sammen med andre. Dramatikeren undersøker ensomhet i et øde landskap, hvor det nærmeste er det mest krevende, et sted du må reise til for å finne svar på spørsmål som må løses for å kunne frigjøre seg. En dypt personlig historie om et far-datter-forhold, som samtidig berører det vi alle står overfor som mennesker: Vi står i en rekke av de som kom før oss, likevel er vi alene. Hvordan kan – og skal – vi forstå oss selv i lys av det vi har fått med oss?Er det tabu å snakke om ensomheten? Kan det å si at man er ensom være som å innrømme at man er upopulær og har mislyktes med nære relasjoner? Hvordan innrømme for seg selv og andre at man føler seg ensom? Ja, for i møte med den ensomme kan mange rygge tilbake. De er redd det er smittsomt.Målgruppe: Forestilling er laget både for voksne så vel som ungdom fra 16 år og oppover – alle som har foreldre. Forestillingen berører brytningen mellom å være ung og gammel. Hvordan kan og skal vi forstå oss selv i lys av det vi har fått med oss fra foreldrene våre?

Iscenesettelse

Visuell kunst, Trinn: 1-VG3
Iscenesettelse: Fra et todimensjonalt bilde til en tredimensjonal kulisse. Fra virkelighet til drøm og fantasiMed utgangspunkt i et foto fra sine hverdagsomgivelser skal deltageren jobbe med en iscenesettelse i papp og papir.
De skal lage en bakgrunn, mellomgrunn og en forgrunn med ulik farget papp.
Deltageren skal med inspirasjon i eksempler fra surrealismen utarbeide et motiv der de med fantasi og tanke om en drøm skaper et surrealistisk motiv i landskapet. I kombinasjon med farget papp, tusj, fargeblyanter, blader/magasiner og print hvor de tar utgangspunkt i motiv de henter fra utklipp fra tegneserier kombinert med fargeblyanter og fri fantasi.
Vi ser på og  jobber med farger som forsterker avstandene med en tydelig bakgrunn, mellomgrunn og forgrunn. Videre planlegges størrelsene på figuren i forhold til hvor den skal plasseres i motivet.
Presenterer de ferdige arbeidene i en utstillin.

James Bond (Feil Teater)

Scenekunst, Trinn: 8-10
 «James Bond» er en scenisk adapsjon av den ikoniske filmen Goldeneye. Forestillingen er laget i stilen tegneserieteater - en leken og actionfylt uttrykksform som harselerer med filmens verden. Dette er en forestilling fullspekket av humor, parodiske karakterer og kjente referanser. De fem skuespillerne har ikke med seg noen kostymer eller kulisser på scenen - alt fra motorsykler til pinballmaskiner levendegjøres kun via aktørenes kropper. Og når de i tillegg skal spille ut en to timer lang film på bare 20 minutter blir det klart at dette er en forestilling med et forrykende tempo.

Jesus Christ Superstar (Trøndelag Teater)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
Tidenes rockeopera 
Jesus, Judas og Maria ­Magdalena. ­Pasjon, vennskap og idoldyrking. ­Justismord, fornektelse og mirakler. Et drama du ikke har sett maken til.
Jesus Christ Superstar handler om Jesus som søker tilhørighet, vennenes støtte og massenes bekreftelse, og som gjennom sin person skaper frykt og fasinasjon med sin tro.Jesus og hans følgere skal til Jerusalem. Der venter ypperstepresten som frykter at Jesus kan bli en trussel mot den romerske okkupasjonsmakten, og at konsekvensen kan bli fatal – både for det jødiske folket og for presteskapet. Judas og Maria Magdalena ser sin næreste venn stå imot presset fra autoritetene, men hvordan kan de hjelpe ham? Jesu visjon og handlinger resulterer i en idoldyrking som truer myndighetene og får katastrofale følger. Hvordan forholder man seg til å være sentrum for voksende popularitet i en polarisert tid? Og hvor langt er vi mennesker villige til å gå for det vi tror på?Selv om musikalen ble skrevet for 50 år siden, er problemstillingene evig aktuelle. Det meste av handlingen er hentet fra Bibelen, men Andrew Lloyd Webber og Tim Rice utvider også historien til å omhandle mer politiske og mellommenneskelige utfordringer. Regissør Ronny Danielsson, mannen bak The Sound of Music og Spelemann på taket på Trøndelag Teater, leder det hele sammen med sitt kunstneriske lag. Olve Løseth spiller ikonet Jesus, og Mads Bones og Silje Lundblad spiller hans nærmeste følgesvenner Judas og Maria Magdalena.

Jungelboken (Riksteatret)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
Det har vært laget et utall filmer og teateroppsetninger av JUNGELBOKEN, basert på romanen av Rudyard Kipling om gutten Mowgli som blir oppdratt i jungelen av ulver. Når Teater Innlandet og Riksteatret forener krefter, har de valgt seg en norsk musikalversjon skrevet av ringrevene Wayne McKnight og Arne Lindtner Næss, med Svein Gundersen som komponist.
Dette er en familieforestilling, men kan likevel være av interesse for elever i videregående skole.
NB! Spilles kun på kveldstid på Riksteatrets faste spillesteder. Her er turnédatoene for Trøndelag høsten 2019 (datoer i helg er utelatt):
Oppdal – 8. oktober
Orkanger – 9. oktober
Bjugn – 10. oktober
Melhus – 11. oktober (NB! fredag)
Stjørdal – 15. oktober
Verdal – 16. oktober
Steinkjer – 17. oktober
Alle forestillinger kl. 18.00

Kakerlakken med den stygge frakken

Litteratur, Trinn: 1-4
Møt forfatteren og illustratøren bak boka Kakerlakken med den stygge frakken… og hovudet fullt av triste tankar, Martine Grande.
Kakerlakken tror at det er bare hun som har slike triste vintertanker når høsten kommer og sola forsvinner. Kakerlakken møter en nattsvermer som også har kjent på det samme. Han har funnet ut at det er mye lys og farger også om høsten og vinteren, bare man ser etter det.
Elevene blir med på ei 90 minutter lang økt, der forfatteren starter med å lese fra boka og viser illustrasjonene på storskjerm. Deretter blir det mulighet for en samtale om boka og historien. Her blir det ofte fine samtaler der barna deler egne tanker og erfaringer rundt temaer som triste tanker, vennskap, mobbing osv. Martine Grande er også animatør og elevene får kjennskap til hva det vil si, samt sett tegnefilmen om Kakerlakken. Er det noen ulikheter mellom historien i boka og tegnefilmen?
I slutten av workshopen får elevene kreative oppgaver knyttet til boka og videre får de mulighet til å fargelegge noen av illustrasjonene fra boka med snakkebobler. Økta avsluttes med å lage brettebok, som alltid er veldig gøy. Oppgavene vil bli tilpasset klassetrinnene. For 1.- 2. trinn vil det være størst fokus på tegning, mens 3.-4.trinn også kan bli utfordret til å skrive litt selv, med god hjelp av en ekte forfatter.
Det er bare å glede seg til et interessant og kreativt møte med forfatteren, illustratøren og animatøren, Martine Grande.

Katarina Barruk

Musikk, Trinn: 8-10
I denne produksjonen følger vi Katarina på hennes språkreise. Hun forteller om hvordan det har vært å vokse opp i et svensk samfunn med en samisk identitet. Om både opp- og nedturer som språket har ført med seg. Og om å våge å stå for den man er, selv om det iblant kan væra vanskelig.
Katarina Barruk er en av Sápmies mest fremadstormende artister. I løpet av de siste årene har hun spilt en rekke kritikerroste konserter runt om i Europa, vært årets unge kunstner på Riddu Riddu, gitt ut albumet Báruos med produsenten Frode Fjellheim og samarbeidet med Maja Ratkje i duoen Avant Joik. Hun skriver og synger på umesamisk, et språk på Unescos liste over truede språk. Likefullt klarer Barruk å trollbinde publikum med sin sterke stemme og distinkte og moderne musikalske uttrykk. I skjæringspunktet mellom joik og atmosfærisk pop bringer Barruk arven av sitt språk og sin kultur videre på sin særegne måte.
Katarina har med seg de fantastiska norska musikerne: Arnljot Nordvik (gitar), Christo Stangness (bass), Øystein Myrvoll (tangenter) och Christer Jørgensen (perkusjion). Sammen har de laget en helt ny konsertproduksjon, som inneholder alt fra tradisjonell joik till umesamiske poplåter, komponert av utøverne selv.
Medvirkende:Christer Jørgensen er perkusjonist og utdannet ved Universitet i Tromsø, hvor han tok sin master i musikkutøving. Christer jobber som musikkpedagog og som freelance-musiker, hovedsaklig innenfor jazz og improvisert musikk. Han er også for tiden aktiv med artistene Katarina Barruk, Leagus, Rustholk,og Nomzi Kumalo.Arnljot Nordvik er en gitarist, komponist og produsent fra Harstad. Han er utdannet fra Musikkonservatoriet i Tromsø og jobber nå som freelance-musiker med base i Oslo. I tillegg jobber han fast med blant andre The band called Oh (spellemansnominert for albumet Stereosoul), Slincraze, Nomzi Kumalo og Katarina Barruk.Øystein Myrvoll spiller tangenter og har studert ved musikkonservatoriet i Tromsø og Liverpool Institute for Performing arts. I dag jobber han som freelance musiker med base i Oslo. Christo Stangness er en fremmadstormende bassist fra Nord-Norge. Med sin bakgrunn fra musikkonservatoriet i Tromsø har han etablert seg som en mye brukt musiker i Norden. Med sin bakgrunn fra rocken og en forkjærlighet for folkemusikken gjør han sitt for å sette preg på musikken han jobber med. Han jobber og har jobbet med artister som Katarina Barruk, Marie Bergman, Jon Balke og Slincraze. Håkon Elias Pettersen - lydtekniker (f.1985) Håkon er en freelance front of house-tekniker, plateprodusent og kontrabassist bosatt i Oslo. Han studerte musikkteknologi, kontrabass og pedagogikk i Tromsø, og jobbet noen år der med lokale artister før han flyttet til Oslo. Han trives like godt bak miksebordet, enten det er rundt omkring på turné, eller med et knakende godt band i studio. Han har reist på turné over store deler av Norge, og flere andre land, med de fleste av artistene nevnt over, og andre, som Katarina Barruk, Marja Mortensson (spellemannspris 2019), Lisa Skoglund, Benjamin Mørk, det norsk-palestinske kollektivet Sharaka Ensemble, americanabandet Hollow Hearts, og mange flere! 


Kontraster

Visuell kunst, Trinn: 5-VG3
Hva er en kontrast og hvor mange finnes det egentlig? Når man først begynner å tenke over det blir det bare flere og flere. Mørk/lys, stor/liten, tykk/tynn, glad/trist, himmel/helvete, opp/ned, samlet/spredt, ja/nei...I denne workshopen får elevene utforske hvordan man kan man skjerpe uttrykket sitt ved åvære oppmerksom på nyanser og mengden av kontraster som finnes. Presist bruk, og valg av måten å bruke kontraster på, kan tydeliggjøre og forsterke opplevelsen av kunst.

KOSMORAMA 2020

Film, Trinn: VG1-VG3
Vi tilbyr billetter til utvalgte filmer på Kosmorama-festivalen 2020 i uke 10. Utvalget gjøres av VGS-elever i samarbeid med Kosmorama, og blir sendt til de aktuelle skolene noen uker før festivalen. Skolene bestiller så selv hvilke filmer de ønsker fra denne menyen. NB! Av hensyn til budsjettet vårt må vi ha bestilling av Kosmorama sammen med de andre produksjonene i dette heftet.

Kosmorama på tur

Film, Trinn: VG1-VG3
For de skolene som har lang reisevei til Trondheim, kan vi tilby en mini-festivalopplevelse ved skolens nærmeste kino. Typisk vil dette innebære visning på høsten av to filmer fra repertoaret til vårens festival, med en innleder fra festivalen. Tilbudet spesialtipasses hver skole i samarbeid med DKS og Kosmorama.

Kristin Lavransdatter (Trøndelag Teater)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
KRISTIN LAVRANSDATTER av Sigrid Undset handler om livet til middelalderkvinnen Kristin Lavransdatter. I sine livsvalg drives hun av nysgjerrighet og begjær – krefter som stadig står i konflikt med normer og moral.Regissør Kjersti Horn har sammen med Kristian L. Strømskag skapt en ny, revitalisert dramaturgi til det kjente verket. Historien blir kraftfull og høydramatisk, enkel og inderlig. Forestillingen er basert på alle tre bøkene i serien.
Vi får billetter til forestilling på dagtid følgende datoer: 26. november, 3., 4. og 5. desember 2019.

Kroki

Visuell kunst, Trinn: 10-VG3
I denne workshopen får elevene prøve seg på akttegning. Silje Eugenie Strande Øktner leder elevene gjennom ulike tegneøvelser, og Guro Erika Trøseid Gjerstadberget står modell. Vi tegner med kull på papir og bruker fra 1 til 4 minutter på hver skisse.

Kropp og drøm

Litteratur, Trinn: 8-10
«Ulyd i poesi» - et drømmebilde i ord og musikk
Jeg blir ikke kvitt den drømmen. Den sitter fast I kroppen! Hvem husker ikke den følelsen! En annerledes konsertopplevelse, med en sterk kunstnerisk ramme, som inspirerer elevene til nysgjerrighet rundt identitet, drøm og virkelighet. Hva er drøm? Hva er virkelig? Er drømmen meg, mer enn kroppen er det? Hvordan henger de to sammen?
Abrahamsen har laget dikt og tekster rundt kropp og drøm, og Arne K. Mathisen har komponert et spennende lydbilde. Tekstene er utfordrende, både i språk og bilder, gjenkjennelige og åpne. Kropp og drøm har alle et forhold til, men begrepene rommer et hav av fortolkninger og muligheter. Gjennom poetiske bilder åpnes uventede perspektiver. Mathisens lydbilde spenner fra nakent til komplekst, melodiøst til fantasifullt og overraskende. Reaksjoner vi har fått på stoffet er: «Intens atmosfære, svært visuelt og bildefremskapende, poetisk, fengende stemninger og hypnotisk effekt».Poesi er ofte en forsømt del av norskfaget, som består av mye grammatikk og analyse. Her får elevene en estetisk opplevelse, og en god porsjon poesi. Mange musikklærere leter etter gode inspirasjonskilder. Her er en forestilling å bygge videre på - elevene kan selv med enkle midler lage tekster og tonesette. 

Kunsten å utforske en annen virkelighet

Visuell kunst, Trinn: 5
FASTTILBUD 8. TRINN - bestillingstilbud 5.-10.trinn
Vi vil se på samtidskunst som har fokus på sanselige opplevelser og publikums deltakelse. Vi vil undersøke hvilke materialer og uttrykksformer som brukes, hvordan kunstnerne forholder seg til rommet de stiller ut i, og hvordan publikum blir en del av deres verk. Hvorfor ønsker kunstnere å skape en annen virkelighet som vi kan tre inn i og oppleve? Og hvordan kan vi utforske og skape et totalt kunstverk som vi selv er en del av i et klasserom? Opplegget består av en 30 min dialogbasert forelesning og et 75 min verksted. Formålet med forelesningen er å gi elevene en utvidet forståelse for hva og hvordan man kan oppleve kunst.

Kurs: Eleven som arrangør

Annet, Trinn: 5-VG3
Et kurs der elevene lærer seg hvordan man blir en god arrangør!Når skolen får besøk av Den kulturelle skolesekken, er det alltid en stor fordel at elever ved skolen er vertskap og arrangør for besøket. For å få til dette, arrangører vi nå arrangørkurs for interesserte skoler, elever og kulturkontakter.Kursholderne Stig Berg og Eirik Engan har lang erfaring fra mange kurs i store deler av Norge. Med seg har de også en musiker.Kurset er teoretisk med en direkte praktisk tilnærming på slutten av dagen slik at eleven med en gang får prøve seg som arrangør og se med egne øyne hvordan en produksjon fungerer.

Lang dags ferd mot natt (Trøndelag Teater)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
«Ingen av oss kan noe for det livet har gjort med oss»
Dette er en dyptpløyende og nådeløs skildring av den sterke og vellykkede familien Tyrones oppgjør med hverandre – og dramatikerens konfrontasjon med sin egen familie.Historien utspiller seg over en dag og natt på familiens sommerhus. Selv om den kreative kunstnerfamilien kjemper for å opprettholde en form for normalitet, aner vi fra begynnelsen en ustødig grunn av fortiede konflikter og bortgjemte hemmeligheter. Vi møter en familie som anklager, fornekter og hater like desperat som de også søker etter hengivenhet, trøst og kjærlighet.Lang dags ferd mot natt regnes som den amerikanske dramatikeren Eugene O’Neills ypperste mesterverk. Stykkets sterke selvbiografiske trekk gjorde at O’Neill la inn en klausul på at det ikke skulle publiseres eller spilles før 25 år etter hans død, men hans kone trosset hans ønske og forestillingen hadde verdenspremiere i Stockholm, allerede tre år etter hans bortgang. Stykket ble belønnet med Pulitzerprisen i kategorien drama i 1957.Lang dags ferd mot natt er i regi av Johannes Holmen Dahl, teatrets husregissør. Hos oss har han tidligere satt opp Leonce og Lena, Glassmenasjeriet og Byggmester Solness. For Glassmenasjeriet mottok han Heddaprisen og Kritikerprisen i 2018. Gjennom Dahls særlige fokus på skuespilleren og teksten, i tett samarbeid med scenograf Nia Damerell, lysdesigner Eivind Myren, ligger alt til rette for en unik og ærlig tolkning av O’Neills mesterverk.

Lift

Musikk, Trinn: 1-7
LIFT (Randi Pontoppidan(DK) og Sissel Vera Pettersen(NO)) er et fabulerende eksperimenterende miniensemble, som tar kjente og ukjente lyder til steder de ikke har vært før. LIFT henter inspirasjon fra en bred vifte av verdensmusikk, jazz, impro, klassisk, beat box, noise, dyrelyder og alle de hverdagslydene vi har rundt oss, men kanskje ikke alltid legger merke til. Barna får møte masse ulike instrumenter som: kalimba, ocean drum, regnstav, saxofon, gitar, munnharpe, tibetanske singing bowls, samt live elektronisk sampling. Denne produksjonen har turnert siden 2009 både i Norge og i Danmark(gjennom LMS), og har fått strålende respons fra barn, unge og lærere. LIFT ble anbefalt av Rikskonsertenes programråd. Produsent/referanse: Kristin Løseth Waade  Medvirkende: Sissel Vera Pettersen og Randi Pontoppidan. Vi rigger og styrer selv lyd, og medbringer enkel scenografi. Varighe ca 35 minutter.

Los Bando

Film, Trinn: 5-10
En norsk feelgood roadmovie! I denne komedien følger vi bandet Los Bando Immortale på en reise gjennom Norge. Med gassen i bånn og rayllysjåfør Martin (Jonas Oftebro) bak rattet må bandet bryte lover og regler, trosse foreldre og egne helter for å rekke frem til NM i rock. Drivkraften er stor, men hindringene kanskje enda større - vil de rekke frem i tide?Det er få norske filmer som bygger på originalmanus , men Los Bando er laget av ekte menneskehender!  Les gjerne den fine anmeldesen her:https://www.vg.no/rampelys/film/i/VR97z3/filmanmeldelse-los-bando-reisen-til-rockestjernenLos Bando var nominaert til European Film Awards EFA Young Audience Award i vår: https://www.nfi.no/aktuelt/2019/norske-los-bando-nominert-til-efa-young-audience-award Los Bando ble den mestvinnende norske filmen på festivaler i fjor. Filmen har vunnet 20 priser. 

Marie Klåpbakken

Musikk, Trinn: 1-7
Den syngende og felespillende gudbrandsdalsjenta Marie Klåpbakken legger en ny standard for folkemusikkens og popens kreasjoner. Hun skriver sin egen musikk hvor hun legger fokus på at personligheten hennes kommer frem i det hun komponerer, og at lytteren skal kunne kjenne igjen den følelsen hun selv hadde da hun lagde musikken. Alle tekster fremføres på dialekt, og handler om temaer som livet, kjærlighet, svik og drømmer.
Underveis i konserten ønsker Marie å fremføre sangen Rastlaus med elevene. Denne sangen finner dere MP3 versjon og noter til på høyre del av denne siden.

Middelaldergården Stiklastadir - Samfunnet i vikingtid og middelalder

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Dette tilbudet spesialtilpasses ulike studieretninger. F.eks. Bygg- og anleggsfag har mer utbytte av et opplegg der man lærer om middelalderens samfunnsliv med utgangspunkt i byggeskikk, handverksteknikker og verktøy. Mens for elever på helse- og oppvekstfag kan det legges mer vekt på de ulike menneskene i familien sin rolle i samfunnslivet. Kan tilpasses de fleste studieretninger - ta kontakt med formidlerene i forkant.
Elevtall står på 35, men det er mulig å komme med en full buss.
Opplegget tar  elevene med inn i langhuset Stiklastadir, som er et konstruert hus, slik vi tror det kan ha vært bygget i vikingtid. Langhuset er bygd i stavteknikk, med parvise stolper som holder oppe takkonstruksjonen. Huset hadde en viktig funksjon for høvdingen som samlingssted sosialt, politisk og religiøst. Her settes elevene inn i samfunnslivet i vikingtida. Så forteller vi om Olav Haraldsson og hans reiser i Europa. Der blir han kjent med en annen måte å lede land på, der kongen og kirken har et nært samarbeid. Han tar med prester til Norge, innfører kristenretten og blir selv etter hvert konge i Norge.Elevene får også være med inn i gjesteloftet, som er bygd med inspirasjon fra flere loft fra middelalderen som enda står andre steder i landet. Her snakker vi om konsekvensen av innføringen av kristendommen, nye lover og dannelsen av en stat med en konge. Vi ser på de økonomiske, sosiale og politiske og kulturelle endringene som skjer i middelalderen. Gjennom å ta elevene inn i et vikinghus og et middelalderhus, så tydeliggjøres forskjellen mellom de to tidsperiodene vikingtid og middelalder.Begge husene er innredet slik vi tror det kan ha vært, med datidens religiøse symboler og utstyr som de hadde. Elevene får ta på og studere ulike gjenstander og verktøy som man hadde den gangen. Vi snakker om hvilke naturressurser de hadde, hva de importerte fra andre land og hva slags teknologi de kunne hjelpe seg med.Formidlingen foregår som et foredrag/samtale med elevene i vikingtid- og middelalderomgivelser. De får ta i og lukte på gjenstander som har med temaet å gjøre i hus som gir en følelse av hvordan det kunne ha vært å leve i denne tida. Vi utfordrer elevene på hva de tror var annerledes den gangen. Formidleren er i kostyme fra vikingtid og middelalder. Formidlerne vi bruker på dette opplegget har utdannelse innen handverk, historie, arkeologi, byggeskikk eller lignende. De er kunnskapsrike og er vant til å tilpasse formidlinga til hver enkelt gruppe som kommer.

MikkMakk – litt mosaikk takk!

Visuell kunst, Trinn: 1-4
Kunnskap om geometri er viktig innenfor alle visuelle kunstformer, og i all komposisjon ligger matematiske og geometriske prinsipper til grunn. Med utgangspunkt i kunstneren Anita Abtahis keramiske bilder blir vi kjent med noen av de mange mulighetene som finnes innen bruk av geometri i mosaikk og komposisjon. Besøket består av liten utstilling og et praktisk verksted i to deler.
I utstillingen får elevene en kort presentasjon av Anita Abtahis kunstverk. I workshopen vil elevene få utforske bruk av geometri i komposisjon og mønsterbygging. I første del skal elevene klippe ut geometriske former i papir, som de bruker til å sette sammen et mønster. I workshopens andre del vil elevene få bygge mønster med ekte keramiske fliser.Forberedelser: Skolen stiller med A3 ark, lim og sakser. Ta også med et kamera for å dokumentere prosess og resultat. Før besøket kan læreren snakke med elevene om geometri og symmetri.Etterarbeid: Bli inspirert av prosjektet og jobb videre med mønsterbygging. Dette passer inn både i matte-timer og i kunst- og håndverkstimene. Bruk gjerne mal som ligger lenger ned på siden. Tips til materiale som kan anvendes: lufttørkende leire, for eksempel Dasleire. Kan tørkes og males og vil se ut som mosaikk. Andre materialer: tre, kartong, tekstil osv.

Monstre og mordere - moro med skrekksjangeren

Litteratur, Trinn: 8-10
Veldig mange elsker skrekksjangeren. I denne forestillingen med forfatter Jan Tore Noreng tas elevene med på en ellevill reise med monstre og mordere. Vi kommer til å dekke de viktigste sjangerkjennetegnene. I løpet av forestillingen snakker vi om alle klisjéene og stereotypiene. Det kommer til å bli morsomt – men også sinnsykt skummelt. Det kommer til å bli blod, og folk kommer garantert til å dø. Ikke elevene, naturligvis. De kommer til å sitte igjen med en minnerik opplevelse.Elevmedvirkning: Elevene inviteres til å delta i diskusjonen, og lærerne oppfordres til å planlegge besøket ved blant annet å lage spørsmål til forfatteren på forhånd.

Motivasjon og veivalg - Vrimmel (Daniel Grindeland)

Scenekunst, Trinn: 8-10
Motivasjon er drivkraft for våre handlinger. Det er vanlig å skille mellom indre og ytre motivasjon.  Drivkraften ved indre motivasjon er gleden du får av utførelsen av en bestemt oppgave. Ytre motivasjon kommer fra omgivelsene og miljøet rundt deg. Forskjellen ligger ikke i hva vi gjør, men hvorfor vi gjør det. 

Hva får deg opp om morningen?
Helt fra Daniel begynte på skolen ble han av mange sett på som et problembarn som ikke "passet" inn i vanlig undervisning, aktivitet eller sosiale sammenkomster. Han hadde et par hakk mer energi og et par hakk mindre konsentrasjon enn andre barn, og fikk senere diagnosen ADHD. Han gikk gjennom barneskolen som lærernes mareritt og fikk såvidt startet på ungdomsskolen før han, med et nesten tresifret antall anmerkninger iløpet av første halvår, ble sendt videre til en alternativ skole for barn som ikke passet i en vanlig skolehverdag.  
Imot alle odds startet Daniel på videregående skole og gikk til slutt ut som beste elev. Nå lever han av breaking og reiser verden rundt med show, workshops, forestillinger og konkurranser. Dette er historie om hvor Daniel traff bunnen, men klarte å snu, for å til slutt nå toppen; å leve av  barndomsdrømmen sin dans. Han tar for seg de ulike faktorene for både indre og ytre motivasjon, og snakker om menneskene som utgjorde en forskjell.
Historien blir formidlet på en ærlig og direkte måte hvor han bruker metoder som inkluderer publikum på en måte alle kan relatere seg til. Med en god dose alvor og et hint av humor skapes det engagement som motiverer til handling blant deltagerne. 
Barn og unge drømmer om hva de skal bli når de blir store. Noen skal bli brannmenn, noen skal bli ingeniører og andre skal bli sangere. Uansett hva de ønsker å bli må de ta sjanser, tørre å utfordre seg selv og gå for drømmen. Dette foredraget gir tilhørerne et spark bak, ikke bare til å følge drømmen sin, men til å takle motgang og utfordringene underveis. 
Daniel syntes det å stå foran klasse og holde framføring var skummelt. Han var også redd for å spørre om hjelp, og ble nervøs av det meste. Men han gikk for drømmen sin; å leve av dansingen, og fant ut at nervøsitet og frykt egentlig er våre venner. For det er først når du er nervøs eller syns noe er skummelt at du utfordrer og utvikler deg som person! 

Natta pappa henta oss

Film, Trinn: 5-10
Natta pappa henta oss er en personlig dokumentarfilm hvor filmskaper og regissør Steffan Strandberg blander duse hjemmevideoer, uttrykksfulle animasjoner og en nær fortellerstemme for å ta oss med gjennom sin egen utrygge barndom; og om natta som ble så avgjørende for ham og lillebroren.
Da moren til Steffan døde følte han ingenting. Ikke sorg. Ikke lettelse. Hvordan ble det sånn? Han forsøker i denne gripende filmen å forsone seg med barndommen hos en mamma som valgte alkohol og flasken framfor sine barn.
Steffan Strandberg har valgt ut et knippe sterke minner fra sine formative år som umiddelbart tar oss inn i den omsorgssvikten han og broren opplevde. I en Pandoras eske av fortrengte minner dukker både morsomme høydepunkt, spennende eventyr og såre etterspill opp.
Natt pappa henta oss er er et stemningsfullt, sårt og ganske sint oppgjør. Med en sterk historie som fungerer både som en tidløs fortelling om foreldresvikt, samtidig som den tar oss med til en brytningstid i overgangen mellom 70- og 80-tallet, hvor fars muligheter til å få foreldreretten begynner å røre på seg i Norge.
Filmen introduseres av regissøren selv, og det vil åpnes opp for spørsmål og samtale i etterkant.

Nok en same - en dokumentarisk musikal (Ferske Scener)

Scenekunst, Trinn: 8-10
Hva er en ekte same?
Bli med til Gamvik, et gammelt samisk fiskevær ytterst på Finnmarkskysten. I tusenvis av år har samene her levd godt av havet. Men på knappe 100 år forsvant samisk språk og kultur nesten helt fra dette stedet. Hvordan skjedde dette?I denne forestillingen tar Håkon Mathias Vassvik deg med inn i historien om stedet han kommer fra. Da han vokste opp her på 80-tallet ble han fortalt at han var norsk og at nesten ingen der var samisk. Men jo eldre han ble jo mer endret historiene seg. Med seg på scenen har han med seg Torgeir Vassvik og Jo Einar Jansen. Med trommer, joik, gitar og fiolin spiller de ut historien om hvordan man mislyktes i å fornorske en ekte blandingskultur.

NORR - Da gudene breaket (Absence )

Scenekunst, Trinn: 5-VG3
Norrøn mytologi møter breaking og animasjon i denne fantastiske forestillingen om gudene i Åsgard og deres kamp mot mørkets onde krefter. Forestillingen er en co-produksjon med Den Nationale Scene i Bergen, og har tidligere tiurnert landet rundt med Riksteatret. Vi tilbyr en versjon med forenklet scenografi og kortere riggetid, spesialtilpasset DKS.
Inspirert av Voluspå og Snorres Edda har Absence skapt en fantastisk forestilling om norrøn mytologi. Historien følger de norrøne gudene i Åsgard fra verdens skapelse til Ragnarok, verdens undergang. Forestillingen er laget i ekte Absence stil, som for mange er synonymt med rå breaking, en god dose humor, fantastisk musikk og akrobatikk på ekstremt høyt nivå.  
Først fantes ingenting, bare ild og is i Ginnunga gap. Etterhvert som isen smeltet ble liv til. Den onde jotnen Yme reiser seg fra mørket. Odin bekjemper Yme og bruker kroppen hans til å skape verden. Han lager et hjem til menneskene, Midgard. En borg hvor gudene kan bo, Åsgard. Og et sted hvor de onde jotnene kan bo, Jotunheimen. Og til slutt en bro i mellom disse stedene, Bivrost.Odin hadde flere sønner, men to var hans favoritter. Tor, tordenguden, han er den sterkeste av de alle og når han svinger hammeren sin Mjølner skjelver hele verden. Balder, lysets gud, han er den fagreste og snilleste blant dem, og alle elsker han. Balder skaper balanse i universet.En natt får Odin et mareritt som spår at han kommer til å miste sønnene sine og at den verden han har skapt kommer til å gå til grunne i ragnarok. Balder er nøkkelen til det hele, han må ikke komme til skade. Odin setter ut på en reise for å få alle vesener og vekster til å sverge å ikke skade Balder. Alle sverget utenom en, en så ung og harmløs vekst at Odin ikke trodde den ville skade, mistelteinen.Odins favorisering av sønnene sine skaper frustrasjon og sinne i Loke. Han klarer å lure ondskap inn i Åsgard, han sniker Fenrisulven forbi gudenes vokter Heimdall. Når han får høre om mistelteinen legger han en slu plan for å ta livet av Balder og sette i gang verdens ende.I Ragnarok utkjempes den klassiske kampen mellom gudene og mørkets skapninger. Tor prøver å bekjempe Midgardsormen, Odin mot Fenrisulven og Heimdall sloss til sine siste krefter for å prøve å stoppe Loke.

Om bare lyseblå kunne bli superhelt (Katja Brita Lindeberg Produksjoner)

Scenekunst, Trinn: 1-4
Tenk om man kunne være en superhelt i en superheltverden i en annen himmelgalakse. Man var uovervinnelig. Ingen kunne gjøre deg noe vondt.
I ”Om bare Lyseblå kunne bli superhelt” møter du Lyseblå. Han er redd, men det er det ingen som vet. I skolegården står han ofte alene. Han får ikke være med når de andre guttene spiller fotball, fordi han er for dårlig. Han får heller være med når de leker superhelter, for Lyseblå liker jo bamser og gråter bestandig. Noen ganger ødelegger han for de andre barna når de leker. Så bråker han i timene og plager de som er pingler. Det er bedre enn å bli mobba selv. Lærerne tørr han ikke snakke med, og mamma og pappa blir så lei seg. Innerst inne drømmer Lyseblå om å være en superhelt slik at lærerne og de andre ungene skal se at han også får til noe og ikke bare er en pyse og en liten dott i universet. En superhelt gir aldri opp!
Katja Brita Lindeberg retter blikket mot forventningene vi møter små gutter med, i alt dets superheltfokus og idrettsstjernedyrking. Hva er spillereglene, og hva skjer med dem som ikke klarer å spille med? Hva er det som gjør at noen faller utenom? Hva er det som gjør at klovnen Lyseblå, mislykkes i å være gutt?
OM PROSJEKTET:I ”Om bare Lyseblå kunne bli superhelt” var en av målsetningene våre å skape en alternativ rollemodell for målguppa vår - en Lyseblåhelt som ikke var som heltene eller rollene barna ofte blir presentert for i den kommersielle barnekulturen. Uten å avvise den, men gjennom å forholde oss og bruke referanser, skapte vi en verden barna kunne kjenne seg igjen i, men fylte den med eget innhold. Lyseblå prøver å leve opp til noe han ikke er, en gutterolle han forventes spille. Han er først og fremst et barn som opplever verden gjennom sitt blikk, der lek og virkelighet smelter sammen. Det, sammen med samspillet mellom Lyseblå og tilskuerne, oppleves som prosjektets styrke.Tematisk kretser prosjektet rundt en utforskning av gutterollen. Jeg opplever at idealene og rollene gutter blir presentert for er ganske snevre, på tross av et samfunnet som blir mer og mer bevisst kjønnsroller. Jeg ble kjent med en annen kunstner i Trondheim i perioden jeg jobbet med prosjektet, Linnea Johansson. Hun fikk oppmerksomhet når hun tegnet superhelter i hverdagssituasjoner, Spiderman som sitter på do, Hulken som handlet, Batman som baker boller. Ideene kom etter at sønnen hennes hadde kommet hjem og fortalte at han ikke ville gråte, fordi Spiderman aldri gråter. Dette sammenfalt også med en historie fra Okstad barneskole der en gruppe barn fikk i oppgave å dramatisere en historie om en bamse. Historien skulle handle om en bamse som ble borte som tilslutt ble funnet. En av guttene i gruppa fikk spille gutten som hadde mista bamsen sin. Da gruppa viste dramatiseringa til de andre i klassen sin, turte han ikke. Istedenfor å gå å legge seg sammen med bamsen som de hadde avtalt, slengte han bamsen i ”senga” og sa ”jævla bamse”.Jeg tror at barn helt fra de er små leter etter å skape og definere sin egen kjønnsidentitet. Barn lærer at det å  være gutt er noe som står i motsetning til det å være jente. Fordi kjønnsrollen er noe man hele tiden må leve opp til, tvinges barna til å forhandle med omgivelsene sine og bevise for de rundt en at man er gutt nok. Det vil si å ta avstand fra det som defineres som ”jentete”. Hvis jenter tillates å vise følelser, må gutter gjøre det motsatte.  Vi gir gutter signaler om at det er viktig å prestere fysisk, være flink i fotball og være morsom og kul. Rollespekteret er begrensa og får man ikke til å være ”guttete”, er det lett å havne utenfor. I vår forestillinger er Lyseblå både dårlig i fotball, følsom, han gråter lett og er veldig glad i bamsene sine. Det blir han mobba for. I forskning rundt tematikken og i samtaler med barn og voksne jeg har hatt finner jeg den samme problemstillinga. Hvordan skape et rom der gutter får vise sårbarhet og et større spekter av følelser? Kan rollemodellene deres både få være superhelter og sårbare samtidig?Når Lyseblå entrer scenen er Lyseblå usikker og redd, det er ingen på skolen som liker han og han mobbes fordi han er pysete. Han prøver å skjule så gått han kan alle bamsene han har med. Dilemmaet hans er hvordan han kan være seg selv, samtidig som han prøver og være sånn som han tror at alle andre vil at han skal være. Han bestemmer seg for å bli superhelt. Ungene i publikum ler av han fordi han ikke får det til, og vi skaper dermed også en reel mobbesituasjon i forestillingssituasjonen, der Lyseblå også føler at ungene er i mot han.Men ungene føler også stor empati for Lyseblå. Barna forstår at Lyseblå har det vondt og vil hjelpe han. Lyseblå ødelegger bamsene sine som han blir mobba for, og barna i publikum responderer ofte: NEI! Det er når Lyseblå sammen med ungene tørr å være glad i bamsene at han kan stå opp for seg selv. Han slutter å gjemme de bort og tørr å si at de er hans. Når en av ungene i publikum kommer opp på scenen på slutten og reparerer bamsene sammen med Lyseblå ligger løsningen i det møte. Han får venner og lar barna hjelpe han. Samspillet er i så måte helt avgjørende i forestillingen. Historien er enkel og skal være det, slik at samspillet blir det som bærer forestillingen framover.
Et av målene for prosjektet var at både gutter og jenter skulle kjenne seg igjen og identifisere seg med Lyseblå og historien. I mange av prosjektene mine jobber jeg nettopp med det å sprenger stereotyper og roller for å komme bakenfor. Ensomhet, det å stå utenfor, søken etter hvem man er, er tema begge kjønn kan kjenne seg igjen i og slik mener jeg at det kjønnskategoriserte blå universet nettopp blir det motsatte. Samtidig har nok de aller sterkeste tilbakemeldingene vi har fått, kommet fra gutter. For meg er det en bekreftelse på at denne forestillingen trengs og at vi må løfte fram problemstillinger knytta til gutterollen.”Ville bare si at sønnen min var så grepet av og syns forestillingen om Lyseblå var så "veldig alvorlig og trist og viktig" og kunne fortelle at kameraten hans gråt og det gjorde flere også / den har virkelig gjort inntrykk og det kommer i drypp hele tiden nå og vi har hatt mange fine små samtaler, som er "alvorlige og viktige" takk!”
Mamma til gutt som var å så en av skoleforestillingene som ble visst i samarbeid med DKS Trondheim, november 2015.
“Katja Brita Lindeberg presenterer med oppsettinga «Om berre Lyseblå kunne bli superhelt» ein nydeleg og sjarmerande studie i eit barnesinn, tatt så på kornet at alle i salen, uakta alder, kjenner seg att.Eg skal ikkje røpe kva som skjer, men korleis Lindeberg med ein dramaturgisk genistrek greier å ta dramatikken ned att gjennom mellom anna dyktig interaktivt spel av Tutturen, er ikkje anna enn imponerande.”Klassekampen november 2015
"(..) jeg var veldig glad liksom for at jeg fikk se på den forestillingen. For den forestillingen kommer til å gjøre sånn at det liksom er mindre som mobber i hele verden. Det håper jeg i hvert fall. Forestillinga var fin og så ble jeg veldig glad når han liksom turte å vise "jeg er meg og sånn er det bare". Det var helt på slutten. Og så ble jeg veldig glad når han liksom … vi hjalp ham … eller … jeg ble så veldig glad når vi greide å få ham til å hoppe sånn høyt! (..)"Refleksjon fra elev
"DET HAR VÆRT HELT FANTASTISK å vise forestillingen til SFO i Asker - både barna, foreldre, de ansatte (både i huset og SFO) har vært overbegeistret. Jeg mener fremdeles (etter å ha sett den 7 ganger til sammen) at det er en av de beste forestillingene jeg har sett for barn. - Så klok om et så vanskelig tema: god tekst, fine regigrep og Dagfinn er jo veldig, veldig fink." Mari Haugen, Asker kulturhusForestillingen har per dagsdato blitt vist 208 ganger for rundt 16300 publikummere.

Over streken - tegneserieworkshop med Geir Moen

Visuell kunst, Trinn: 8-10
Å lage tegneserier handler om å formidle ideer, historier, tanker, fantasi, humor og alvor i et medium der du som står bak, har full kontroll over resultatet. Tegneserier er et unikt medium, og kan innebefatte alle slags sjangre og stiluttrykk. Felles for mediet tegneserier er at det er kort vei fra ide til ferdig produkt, og kan derfor regnes som en ærlig utrykksmåte.Under workshopen vises veien fra å utvikle ideer og tegneglede til en ferdig historie som engasjerer leseren. Det legges vekt på noen elementer som er viktige innenfor serier, ideutvikling, seriefigurer, skisser, kommunikasjon med leseren, samt det tekniske hva gjelder tegning og ferdig utforming.Det overordnede målet med tegneseriekurset er å tydeliggjøre for deltagerne hvilke valg man må ta, og hvilke metoder som kan være nyttige på denne veien mot en ferdig tegneserie. Målet er å gi inspirasjon til hvordan elvene selv kan utvikle egne ideer og tegneseriekonsepter og å oppleve gleden ved å utfolde seg kreativt. Dette gjøres ved felles idemyldring lek, åpne samtaler og selvsagt tegning.

Papirworkshop/Arkitektmodell

Visuell kunst, Trinn: VG1-VG3
Oppleggene er todelt, med omvisning i Nils Aas Kunstverksted, og praktisk arbeid på verkstedet. Verksted er vektlagt i disse tilbudene. Nils Aas Kunstverksted tilbyr to alternative opplegg for VGS:1 | Papirworkshop. Med utgangspunkt i Nils Aas’ papirskulpturer skal elevene jobbe med papir som tredimensjonalt og lekent materiale, eksperimentere med uttrykk, form og teknikk, og jobbe seg frem til individuelle løsninger innen papirskulptur.2 | Arkitektmodell. Med utgangspunkt i et reelt utviklingsprosjekt ved Nils Aas Kunstverksted, vil elevene få en innføring i et tema og skal gruppevis finne løsninger i det praktiske arbeidet. Workshopen består av utforming av en arkitektmodell og avsluttes med en felles presentasjon av arbeidet.

PEACETU STREET ART WORKSHOP

Visuell kunst, Trinn: 5-10
Et dagskurs med PEACETU vil gi ein introduksjon til street art og inkluderer studie av metoder og stil. Elevene får lære seg sprayteknikk og prøve seg på free hand og/eller sjablong graffiti, og sammen med kunstnaren være med å utsmykke ein vegg på skolen eller i nærområdet hvis det lar seg gjøre. Sammen med PEACETU garanteres en eksplosjon av farger! Spraymalinga er vannbasert og miljøvennlig.

Peer Gynt - Tegneserieroman

Kunstarter i samspill, Trinn: VG1-VG3
Stormannsgal, egoistisk, hyklersk og amoralsk er berre nokre av karakteristikkane av Peer Gynt. Bondeguten og verdsborgaren som er seg sjølv nok sluttar aldri å fascinere nordmenn. No er historia tilgjengeleggjort for ein ny generasjon i ein kritikarrost teikneserieroman.Teikneserieromanen om Peer Gynt er skapt av Geir Moen, som  har jobba som serieskapar og illustratør i 20 år. I denne produksjonen besøkjer han skulen for å fortelje om eigen forfattarskap og om prosessen bak produksjonen av ein teikneserieroman.Moen gjev også ein spanande gjennomgang av stykket Peer Gynt, med eigne illustrasjonar, i tillegg til å snakke om livet til Henrik Ibsen, det politiske og kulturelle klimaet på hans tid, og korleis dette påverka arbeidet med det dramatiske diktet Peer Gynt.

Propaganda

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Med Justismuseets utstilling om Nasjonal Samlings propagandaplakater som bakteppe, skal elevene lage sin egen propaganda. Først utforsker de propagandaens virkemidler, som fiendebilder, svart-hvitt-tenking, overdrivelser og så videre. Så får de klippe og lime eksisterende propaganda, og selv bestemme hvordan de vil endre og remikse propagandaens budskap. Til slutt henger elevene opp propagandaplakatene sine på veggen i utstillingen, før vi diskuterer resultatene. Elevene inviteres til å dele sin propaganda på museets egen Instagram-konto.
Målet med undervisningsopplegget er å bevisstgjøre elevene på informasjonsstrømmen de møter på gata, på nett og på sosiale medier. Hva er avsenderens motiver? Framstiller reklamen fakta? Er nyhetene som deles på Facebook ekte eller falske? å veien til opplegget skal elevene lage en liste over informasjon de møter, gjerne ved å ta bilder med mobilene sine. Plakater, skilt, reklame, skjermer osv. I løpet av opplegget skal vi diskutere hvordan den informasjonen vi møter forsøker å påvirke oss. Hva er forskjeller på skilting og reklame? Til etterarbeid vil vi utstyre lærere og elever med et ressurshefte med aktiviteter og oppgaver. Vi inviterer elevene til å «ta over» museets Twitter-, Instagram- og Facebook-konto, for å dele foto av propaganda og reklame de lager selv.  

Propaganda på tur

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Dette er turnéversjonen av opplegget Justismuseet har holdt i sine lokaler i Trondheim. Nå kommer de til DIN skole.
Med Justismuseets utstilling om Nasjonal Samlings propagandaplakater som bakteppe, skal elevene lage sin egen propaganda. Først utforsker de propagandaens virkemidler, som fiendebilder, svart-hvitt-tenking, overdrivelser og så videre. Så får de klippe og lime eksisterende propaganda, og selv bestemme hvordan de vil endre og remikse propagandaens budskap. Til slutt henger elevene opp propagandaplakatene sine på veggen i utstillingen, før vi diskuterer resultatene. Elevene inviteres til å dele sin propaganda på museets egen Instagram-konto.
Målet med undervisningsopplegget er å bevisstgjøre elevene på informasjonsstrømmen de møter på gata, på nett og på sosiale medier. Hva er avsenderens motiver? Framstiller reklamen fakta? Er nyhetene som deles på Facebook ekte eller falske? å veien til opplegget skal elevene lage en liste over informasjon de møter, gjerne ved å ta bilder med mobilene sine. Plakater, skilt, reklame, skjermer osv. I løpet av opplegget skal vi diskutere hvordan den informasjonen vi møter forsøker å påvirke oss. Hva er forskjeller på skilting og reklame? Til etterarbeid vil vi utstyre lærere og elever med et ressurshefte med aktiviteter og oppgaver. Vi inviterer elevene til å «ta over» museets Twitter-, Instagram- og Facebook-konto, for å dele foto av propaganda og reklame de lager selv.  

Pulverheksa møter Otto Monster

Litteratur, Trinn: 1-4
Hva skjer når to av Norges mest kjente barnebokfigurer møtes i samme forestilling? Pulverheksa forteller, og tryller deretter fram Jon Ewo. Han forteller om hva som skjer når Otto skal bades og dessuten får de svaret på hvorfor Jon Ewo har en gul hanske på hodet! 
Ingunn Aamodt skriver bøkene om Pulverheksa. Jon Ewo har skrevet Otto-Monster-serien.Den første boka om Pulverheksa ble utgitt i 1998. Serien er blitt en stor suksess blant norske barn. Hittil er det kommet 12 bøker om Pulverheksa, pluss to samlebøker og to pekebøker.Otto Monster er hovedperson i en lang rekke humoristiske lettlestbøker skrevet av den norske forfatteren Jon Ewo og illustrert av Reidar Kjelsen. Bøkene preges av bakvendtlandskomikk og infantil humor med store mengder av promp, gørr og utrolige monstre.I dette besøket møtes de to forfatterne i samme forestilling. Pulverheksa forteller og leser om sin verden med grønnskollingen, drømmeprinsen og småtrollene. Deretter tryller hun fram Jon Ewo som skriver bøkene om Otto Monster. Han lærer elevene hva et monsterbrøl er og leser fra en Otto Monsterbok.
Kort sagt – det blir opplesing, trylling, tull og tøys – og litt mer fjas. Elevene får også prøve å brøle selv. Forestillingen avrundes med loddtrekning hvor to av elevene får gå hjem med hver sin bok.

Renegades - våre kvinnelige forgjengere

Musikk, Trinn: 8-10
Hvem var disse kvinnene: Lili og Nadia Boulanger, Dame Ethel Smyth, Anna Lindeman, og Karin Rehnqvist ?
Forestillingen «Renegades - Våre kvinnelige forgjengere »  trekker fram kvinnelige klassiske komponister, forteller deres livshistorier, og utforsker hva «kvinne» egentlig betyr.Tre kvinner i overdådige Rokokko-kjoler og ubekvemt høyhælte sko kommer inn på scenen og iakttar
publikum, mens publikum iakttar dem. De har hvite pudrede ansikter, med oransjerøde lepper.Antrekkene er ubehagelige, parykkene klør, skoene klyper, sminken lar ikke huden puste. «Hva er kvinne?» spør de mens de gjør seg mer komfortable, skoene kastes av, de gjør de endringene de må for å kunne synge, spille klaver, og bevege seg.Den ene tar et stykke leire fra sitt ribbein og lager små kvinnefigurer av den. Den andre kvinnen tar av parykken og bygger den om til et slags amfi. Den tredje bretter av seg skjørtet, det viser seg at den er laget av strimatter, og legger dem på gulvet. De lager et alter av kostymene sine. Etter hvert som de blir mer og mer frigjort, blir alteret mer og mer forseggjort. Dette, og mer, skjer samtidig med framføringen av musikken til Lili og Nadia Boulanger, Ethel Smyth, Alice Tegnér, Karin Rehnqvist.Livshistoriene til disse komponistene fortelles og i teaterkor stiller de tre kvinnene spørsmål rundt hva «kvinne» er; hva det har vært gjennom kunsthistorien, og hva det er i dag. Musikken gir en ekstra dimensjon til komponistenes gripende livshistorier - den er sterk, den er leken og fordyper vår forståelse for kvinnene som kjempet gjennom så dramatiske motkrefter for å utøve sin kunst. Den gir oss en priviligert følelse av å kjenne dem personlig, av å ha dem i samme rom og få se noe av det aller innerste i dem. Samtidig trer utøverne inn og ut av ulike roller og fiksjonslag med distanse og selvironi. Hva de har å si er viktig, det skal tas alvorlig, men det er også lov å le.«Renegades» byr på løse scener, musikk, dans, overdådige kostymer, en tannbørste, spennende livshistorier, skyggeteater og noe ritualisme. Forestillingen er kontemporær i dramaturgi og virkemidler; flere narrativer, perspektiver og holdninger flettes sammen i eksplisitte og uuttalte mønstre, og hva publikum får ut av det er opp til dem selv.«Renegades» prøver på seg ulike teatersjangere som en kvinne prøver antrekk før hun går ut. Så stiller den spørsmål ved slike stereotypiske bilder. Den inneholder fremføringer på særdeles høyt nivå av musikk som spilles alt for sjeldent, det hele krydret med humoristiske kommentarer, og lekenhet..."Vi tropper opp med kostymer, skyggeteater, monologer, teaterkor, alter, gestalting av kunsthistorie og mer til...vær forberedt"

Robofobia

Litteratur, Trinn: 5-7
Hva om det viser seg at lærerne dine er roboter? Hva om pappa kidnappes og den eneste som kan redde ham er du? Hva om Oslo mørklegges og terrordroner kommer ned fra himmelen og sprer frykt blant innbyggerne?Robofobia-serien er spenningslitteratur for mellomtrinnet, spesialdesignet for å skape grøss og leseglede. Det handler om teknologiens farer og muligheter, og hovedpersonen Rikard møter stadig nye farer sammen med sine venner, Tommy og Karen. Jan Tore Noreng, en av Norges beste formidlere, forteller om og leser fra bøkene sine og presenterer universet og personene i serien.Elevmedvirkning: Elevene engasjeres i samtale, og lærerne oppfordres til å planlegge besøket på forhånd ved blant annet å forberede spørsmål til forfatteren.

Rock Bottom (Alan Drop Entertainment)

Scenekunst, Trinn: 8-10
Rock Bottom: Alcoholism, Mountains and PeopleInteractive storytelling at its best.  In the foothills of a mountain range in Africa, an alcoholic friend knocks on a door late at night.  His solo journey into the mountains will be to re-think his life choices.  What happens next is beyond his imagination.  Professional entertainer, Alan Drop, tells this true story in a way that has had audiences reflecting on their own lives.At the end of the show, audiences are asked to comment on the events and to comment critically on how the story was told.  Alan believes that “Everyone has a story to tell” and this show encourages audiences to revisit their life stories and think about how they can tell these to others.Alan takes a break from stand up comedy to deliver this powerful story.  He says, “I have told this story to people from age 10 to 80” in many different countries and it always engages their emotions and their intellect.   He adapts the language to suit the age of the audience.

Romeo og Julie (Riksteatret)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
Riksteatret setter opp William Shakespeares klassiske tragedie "Romeo og Julie". Mer info om skuespillere, regi mm. kommer.NB! Spilles kun på kveldstid på Riksteatrets faste spillesteder. Her er turnédatoene for Trøndelag høsten 2019 (datoer i helg er utelatt):
23/9 - Oppdal
24/9 - Orkanger
25/9 - Bjugn
27/9 - Stjørdal (NB! Fredag)
30/9 - Namsos
1/10 - Kolvereid

Safarium (Landing)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
Safarium er en danseforestilling med tre utøvere, spesielt tilrettelagt for barn med spesielle behov. Forestilling tar utgangspunkt i opplevelse av verden gjennom kroppslige møter; mellom ulike kropper eller mellom kroppen og omgivelsene. Safarium beveger seg formmessig mellom å være en forestilling og et verksted, et laboratorium og en safari, der barna på ulike måter inviteres med i utforskning av rom og bevegelse sammen med utøverne, og utfordres til erfaring av kroppen utover det hverdagslige. Publikum får oppleve både fysisk kraft og sensibilitet på nært hold. Forestillingen utspiller seg i et taktilt landskap, som utøverne og barna deler. Landskapet, som består av rundt 20 puffer/baller i ulike størrelser, fungerer både som forestillingsrom og arene for samhandling og utforskning. Gjennom forestillingens ulike situasjoner transformeres både utøverne og landskapet.
Safarium er utviklet for barn med spesielle behov, men vi har turnert i videregående skoler og erfart at den også fungerer for elever med spesielle behov i denne aldersgruppen. Forestillingen er spesielt tilrettelagt for at elever i denne målgruppen skal få møte kunst som er laget spesielt for dem og som ivaretar deres behov hva angår tid, tilnærming og reaksjoner. I Safarium blir elevene møtt og aktivisert først og fremst gjennom kroppen - sin egen og utøvernes.
Safarium ble produsert som ett av ni kunstprosjekter under paraplyen INK2013 – en satsing på kvalitativ kunstproduksjon for og med barn og unge med spesielle behov, initiert av Sekretariatet for Den kulturelle skolesekken med støtte fra SEANSE ved Høyskolen i Volda. I prosessen med utarbeidelsen av forestillingen jobbet kompaniet tett med referansegrupper på Byskolen i Sandefjord og Signo skole og kompetansesenter i Andebu.

Samtidskunst på 60 minutter VGS 2019-20

Visuell kunst, Trinn: VG1-VG3
Vi inviterer elevene til Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK) og Levanger Kunstforening for å se Trøndelagsutstillingen 2019, og arbeide i grupper sammen med senterets kunstformidler. Formidlingsopplegget legger vekt på å styrke elevenes visuelle kompetanse og evne til å systematisk beskrive, analysere og reflektere, for så å diskutere rundt tematikk, materiale, det kunstneriske uttrykket og teknikken.
Målet er å motivere elevene til samtaler rundt kunstverkene og dermed lære mer om verdien av kreativ virksomhet, kunstneriske uttrykk, refleksjon rundt kunstens betydning i samfunnet og egen kreativ utfoldelse. De vil få mulighet til å diskutere fritt og høre medelever sine ideer om kunst – dette for å lære dem å betrakte forskjellige oppfatninger av et tema, for å danne egne meninger.
Opplegget vil bidra med noen viktige begreper, tilnærminger og holdepunkter som vil være nyttige i møte med forskjellig samtidskunst.Formidles for VGS I Levanger Kunstforening høsten 2019, og på TSSK i mai 2020.

Skriv for livet

Litteratur, Trinn: 8-10
Skriv for livet er et kreativt skrivekurs for alle, enten du har en forfatter i magen eller slett ikke har tro på at du kan skrive. Kurset vil gi kjennskap til forskjellige litterære sjangre som karakterbygging, fortelling, kortprosa og poesi.
Skrivekurset er lagt opp på en uformell og leken måte som setter hver elevs kreative muligheter og evner i sentrum. Gjennom forskjellige skriveøvelser, tekster og diskusjoner, vil elevene i løpet av to timer produsere korte skjønnlitterære tekster.

South Africa - stranger than fiction (Alan Drop)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
English textbooks in Norway, such as Tracks, include a chapter on South Africa. This show uses true stories to bring the history and politics alive. It focuses on the humans who lived through apartheid and beyond. It includes the story of – the woman who helped a prisoner escape during the Mandela trial – how oppressive laws gave birth to township jazz – why Robben Island was called the University of the South – how the British created the system that led to apartheid – how a single man’s decision not to cheat ironically led to 46 years of injustice. Alan Drop was born in Durban, which the BBC claims is the most multicultural city in the world. He was involved in the anti-apartheid movement and worked in South Africa as a journalist and teacher. He believes that, “To get to the heart of a culture you have to go beyond facts and statistics, into the incredible stories of the people who live through it.” He takes a break from his main job as a stand up comedian to share these fascinating, emotional, bizarre and sometimes uplifting stories.

Språklige forvandlinger

Litteratur, Trinn: VG1-VG3
Elevene får møte ulike aspekter ved oversettelse mellom språk. Sentralt i opplegget er elevenes egne forsøk med å oversette en kort sekvens fra en kjent og kjær TV-serie – The Big Bang Theory. Disse elevtekstene blir i en pause samlet og lagt inn i teksteprogrammet slik at de kan vises på storskjerm etter en pause. Gode og mindre gode løsninger blir diskutert, gjerne til innspill fra elevene. Rammen rundt dette er historiske eksempler på oversettertabber, hva som skjer når vi oversetter banning, hvordan en profesjonell oversetter jobber og hvilke ting man alltid må passe seg for.
Målet er å bevisstgjøre elever og lærere om noe vi ofte ikke tenker på: Språk er forvandling, all oversettelse er omtrentlig og kreativ og det er alltid begrenset hvor god kompetanse vi har i å forstå hva den andre uttrykker – også innad i samme språk. Det er ikke ordene vi skal oversette, men meningen i utsagnet. Dette høres kanskje opplagt ut, men vi får erfare at det slett ikke alltid er så greit. Oversettelsesfeltet kan være interessant og inspirerende for mange fag – norsk og fremmedspråk, samfunnsfag, mediefag, musikk, drama. Målet er å stimulere elevenes kreative egeninnsats og kritisk samhandling i grupper og i plenum.
Klassen besøkes i klasserommet, med lærer til stede. På storskjermen vises bilder og eksempler, og etterhvert film. På tavla skrives det opp innspill fra elevene, særlig i sekvensen med banning. Elevene skal ikke anvende noe elektronisk utstyr men skal jobbe med papir og blyant.  

STAR WÅRS med å (Madam Pysj)

Scenekunst, Trinn: 1-7
Når vi leker, er det ikke alltid like enkelt – eller viktig – å holde seg til den originale historien. Og noen ganger kan det bli like bra, eller til og med bedre, om vi blander historiene litt!For hvordan var det nå igjen; minner ikke Star Wars veldig om våre egne, mer tradisjonelle eventyr, med riddere, prinsesser, og skumle slemminger som må overvinnes?På 40 minutter serverer skuespillerne – godt hjulpet av barna selv - en forestilling full av latter og gisp – og masse musikk - som passer like godt for alle, enten de elsker historien Star Wars, eller aldri har hørt den før.Forestillingen er tilpasset DKS etter støtte fra Akershus DKS og praktisk tilrettelagt av Akershus Teater.

Sult (Riksteatret)

Scenekunst, Trinn: VG1-VG3
Riksteatrets oppsetning av Knut Hamsuns legendariske debutroman. Mer info kommer.

Tagg med vev

Visuell kunst, Trinn: 5-7
Hvem var Hannah Ryggen? Kunstner Nina Gjølgasæther og formidler Gunnhild Tettli turnerer med et prosjekt der Hannah Ryggens kunst og vev er  tema.  Elevene får innblikk i kunstneren Hannah Ryggen og hennes samfunnsaktuelle kunst. Sammen skal de løfte Hannah Ryggens arbeider ut av veven og jobbe utendørs med vev i andre materialer og former: mellom trær, i gjerder, i klatrestativ m.m. Prosjektet er utviklet i samarbeid med  Hannah Ryggen-senteret og Ørland Kultursenter.Opplegget starter i klasserom hvor formidleren forteller om Hannah Ryggen og viser frem bilder av noen av hennes arbeider. Elevene får være med å tolke et av verkene.Så får elevene i oppgave å tegne en skisse av hva som opptar dem. Elevene skal jobbe i grupper og komme frem til en felles skisse sammen som de skal ta utgangspunkt i når de etterpå skal veve utendørs.Klassen må finne et egnet sted i skolegården som kan brukes til veving, f.eks. et gjerde.

Tankelaboratoriet (Cirka Teater)

Scenekunst, Trinn: 5-7
Møt Reddharen, Sinnataggen, Firkanten og Hermegåsa. Alle ønsker å bli forstått, men opplever det motsatte. I "Tankelaboratoriet" leter vi etter veien ut av misforståelsene gjennom en humoristisk og sårbar undersøkelse av det å være til. Ved hjelp av Anne Marit Sæther levende strek, Gro Dahles undrende sangtekster og Ragnhild Faanes og Erlend Smalås undersøkende lydunivers forsker vi i eksistensielle og gjenkjennelige problemstillinger. Støttet av: Spenn.no, Fond for utøvende kunstnere, Trondheim kommune og Sør-Trøndelag Fylkeskommune.

Tegneseriekurs med Tore Strand Olsen

Visuell kunst, Trinn: 8-VG3
Tore Strand Olsen er profesjonell serieskaper, og har blant annet jobba for blad som Pyton, Pondus og Nemi, i tillegg til å ha gitt ut flere bøker. Tore tilbyr et kurs i tegneserieskaping, der alle elevene får anledning til å prøve seg som tegnere og manusforfattere, samt at de får innføring i noen av de mest sentrale prinsippene ved visuell fortellerteknikk.
En tegneserie er et godt eksempel på en sammensatt tekst, da den er en kombinasjon av tekst og tegning, og ligger uttrykksmessig i krysningspunktet mellom flere andre medier, som film, litteratur, animasjon, illustrasjon, grafisk design og kalligrafi.I løpet av kurset lærer elevene å lage sin egen tegneseriefigur, og bruker senere denne til å skrive og tegne hvert sitt tegneseriemanus. De får også en praktisk demonstrasjon av hvordan en tegneserie rentegnes og gjøres klar til trykk.Verkstedet har også en teoretisk del der Tore blant annet går inn på hvordan tegneserien grenser opp mot film, illustrasjon, litteratur, animasjon, kalligrafi og grafisk design - samtidig som det også er et eget selvstendig medium. Han vil også vise en rekke eksempler fra egne tegneserier.Tegneserieverkstedet krever ikke noe spesielt forarbeid fra skolens/lærerens side, men kan fungere fint som en kickstart til videre undervisning om andre medier, eller altså såkalte sammensatte tekster.Relevans for bl.a. norsk, design og håndverk, mediefag.

Tråante: Marja og Katarina

Musikk, Trinn: 1-VG3
Tråante er det samiske navnet på Trondheim. De to samiske artistene Marja Fjellheim Mortensson og Katarina Barruk har begge  tilknytning til denne byen der det første samiske landsmøtet ble holdt for 100 år siden i 1917. De to unge samiske artistene representerer en ny generasjon artister og har fått med seg et lite stjernelag av norske musikere: Daniel Herskedal (tuba), Espen Berg(piano) og Stian Lundberg (perkusjon). Sammen har de laget en helt ny konsert som inneholder alt fra gammel tradisjonell samisk musikk til moderne  musikk, komponert av utøverne selv.
Konsertproduksjonen er blitt til i forbindelse med jubileet Tråante 2017: 6. – 9. februar 1917 ble samenes første landsmøte gjennomført i Metodistkirken i Trondheim. Dette var første gang at representanter for store deler av Sápmi møttes for å fremme felles sak som et folk. I denne forbindelse blir det et stort jubileum i februar 2017 i Trondheim.Begge de samiske vokalistene har en relasjon til sentrale personer fra landsmøtet i 1917:  Marjas tippoldefar Daniel Mortensson var en av møtelederne på det første samiske landsmøtet i Trondheim 6-8 februar 1917. Derfor er det ekstra morsomt at hun er med som joiker på 100 års jubileet. Daniel Mortensson var en aktiv forkjemper for samiske rettigheter og en organisasjonsmann. Han ga også ut avisa Waren Sardne (Fjellets røst) fra 1910.Katarina Barruks máddaráhkká (oldemor) hette Maria Katarina (1882-1950). Maria Katarina født Laula gift Barruk, grunnla den aller første samiske kvinneforeningen 1904. Hun arbeidet aktivt med å grunnlegge lappenes sentralforbund 1904, og var med å arrangere det første samiske landsmøtet i Tråante (Trondheim) 1917.

Ugler i mosen (Konstellasjonen AS)

Scenekunst, Trinn: 1-4
Ugler i mosen er en interaktiv teaterforestilling for 1.-4.trinn. I en magisk grønnkledd ugleskog møter vi de selvhøytidelige, langstrakte verdensmestrene Huttistuttene. Med sine entusiastiske krumspring søker de nysgjerrige Huttistuttene svar på alle gåter, også vennskapets gåte. Men når planen går i vasken og rutiner brytes, oppstår konkurranse, sjalusi og et ønske om forandring. Ved mørkets fall blir venner fiender. Kan alt bli som før, kan man tilgi og bli venner igjen?
Ugler i mosen er en av fire produksjoner på landsbasis som ble valgt ut til å være med på SceSam – et prosjekt som forsker i interaktive dramaturgier for barn. Gjennom denne deltakelsen fikk konstellasjonen mulighet til å fordype seg i arbeidet med hovedfokus på interaktivitet for målgruppen, gjennom seminarer, workshops og veiledning av SceSammentor Lise Hovik. Våren 2017 utga Hovik og Lisa Nagel fagboka Deltakelse om interaktivitet i scenekunst for barn, basert på forskningsarbeidet fra blant annet Ugler i mosen.

Under barnehagen (Animalske produksjoner)

Scenekunst, Trinn: 1-4
Under barnehagen av Eirik Fauske handler om det bittelille fuglebarnet som kræsjer inn i en barnehage, brekker nebbet, faller til bakken og dør. Og om hvalen og giraffen som svømmer til og fra Afrika. Om klatretreet som råtner, og om gravemaskinen som graver seg nedover og nedover. Er alt under barnehagen dødt? Barn går i barnehagen dyr i dyrehagen tre og buskar i den botaniske hagen Eg trur far min arbeider i eit kontorlandskap i kommunen Her spaserer han omkring og teiknar ein barnehage kvart år og under kvar småbarnsavdeling er det skissert: kloakkrør, straumkablar, betong. Berre ein gong teikna han: trekroner som pusta ut vinden. små føter. ville dyr Det var dagen du vart født Dramatiker Eirik Fauske ble nominert til Ibsenprisen 2011 for Under barnehagen.Produsert av Dramatikkens hus i samarbeid med Seanse.​

Urettferdig

Kulturarv, Trinn: 8-10
Sosiale forskjeller og ulikheter har alltid eksistert. Ved hjelp av ei kjærlighetshistorie med rollespill og forskning på gjenstander fra museumsmagasinet, deltar elevene på ei tidsreise som viser endringene over tid.
Med utgangspunkt i klassesamfunnet i Trøndelag på slutten av 1800- tallet, dannes problemstillinger som er dagsaktuelle.Etter en felles introduksjon, deles elevene i to. Ei dramagruppe (7-8 stk) som går på et annet rom med den ene formidleren og øver på rollespillet. Resten av elevene deles inn i åtte forskergrupper.  To og to grupper jobber med  egne tema og får hver sin dokumentboks fra museets magasin (kopier av dokumenter, brev og bilder som sier noe om deres tema) og hver sin gjenstanden som de skal registrere. Ved hjelp av dokumentene skal de forske og finne ut mer om gjenstanden, hva den er brukt til og hvem som har brukt den. Temaene er utvandring til Amerika, husmannsvesenet, kvinnes rolle i samfunnet og klassesamfunnet.

Gruppen som har øvd på rollespillet framfører stykket. Det handler om husmannsgutten Jørgen og storbondedatteren Abelone som forelsker seg og ønsker å gifte seg. Men Abelones far har andre planer for henne.

Ved hjelp av svarene på oppgavene, skal forskergruppene klare å forklare det som skjedde i rollespillet. Hva synes elevene er den beste løsningen for Jørgen og Abelone? Hva er mulighetene for dem i det samfunnet de vokser lever i? Er det noen som i dag som lever under slike forhold?

V for Vennskap - forfatterbesøk med Nina Elisabeth Grøntvedt

Litteratur, Trinn: 1-4
Nina Elisabeth Grøntvedt kommer på skolebesøk med 3 bøker om vennskap: B for Bestevenn, B for bursdag og Plutselig. Bøkene er illustrert av Bård Sletvold Torkildsen.

Velkommen av havet - historien bak smaken

Kulturarv, Trinn: VG1-VG3
Velkommen av havet, er en hilsen fiskere har blitt møtt med når de har kommet vel i havn, med verdifull fangst og i god behold. Dette er en hilsen som uttrykker respekt og glad forventning. Respekt fordi havet har egenskaper som kan utfordre mennesker på livet. Den glade forventning rommer gjensynsglede og forventning om hva havet har gitt– av livsgrunnlag og verdi. Selv hilser jeg alltid med vælkommin av havet, når jeg treffer noen som har vært utpå.
– Øyvind Mårvik, pensjonert fisker fra Flatanger
Hvilke marine arter har vi i nærområdene våre, hvorfor de er her, hvordan de høstes eller oppdrettes og foredles og hvordan det kan lages god og spennende mat av råvarene?
Elevene får en bred innføring om lokale marine arter og råvarer gjennom en introduksjon av Kari H.B. Andresen. Elevenes egne erfaringer og kunnskaper om arter, fiske, råvare og mat flettes inn. Sammen med en dyktig kokk, byr de på en smak av råvarene og tips til matlaging. I neste runde får elevene bli med på et todagers opplegg hvor de besøker utvalgte sjømatbedrifter langs Trøndelagskysten for å se og lære om hvordan ulike typer fiskeri og oppdrett drives i dag. De får også delta på et matkurs ved Stokkøya Sjøsenter hvor dyktige kokker forteller om bruken av lokale råvarer og tar elevene med på å lage spennende retter av råvarer de har skaffet nærmere bekjentskap med på turen. Elevene overnatter i gymsalen ved Stokksund oppvekstsenter.
Opplegget er utviklet i tett samarbeid med Restaurant- og matfag ved Strinda VGS. Kari H. B. Andresen vil ha et grundig forarbeid med skolene som velger opplegget.  

Verdens beste musikkvideo - del 1

Film, Trinn: 1-5
Verdens beste musikkvideo er en praktisk filmproduksjon, der elevene får delta i alle prosessene med å lage en musikkvideo. Målet med opplegget er å gi økt innsikt i en filmproduksjon, gjennom deltagelse i alle fasene fra ide til ferdig film. Opplegget er delt opp i to faser; en forberedende fase og en gjennomførende fase, som begge gjøres i løpet av en uke.
Her kan du se musikkvideoene elevene har laget til nå!
Bakgrunn:Verdens beste musikkvideo er en oppgradert versjon av musikkvideoskolen som har vært et DKS tilbud siden 2011. Prosjektet har blitt bygget ut med en teoridel, der det legges opp til at elevene skal jobbe med tildelte oppgaver fram mot innspillingsdagen. Dette vil føre til økt involvering og et eierskap til det ferdige produktet. I den siste fasen av prosjektet blir alle musikkvideoene lagt ut på nett på en felles YouTube kanal. Dette muliggjør synlighet for slekt og venner, men også læring i forhold til hvordan andre skoler har løst den samme oppgaven.Innhold:I den første fasen viser vi forskjellige musikkvideoer og snakker om hvordan disse har blitt laget. Vi legger et fornuftig ambisjonsnivå for vårt prosjekt, og overleverer låta elevene skal jobbe med. Låten er spesiallaget til prosjektet av Rasmus Og Verdens Beste Band. Videre deles elevene opp i grupper og settes etterhvert i gang med oppgaver knyttet til manus, skuespill, dans og koreografi, scenografi og kostyme. En gruppe skal også skrive en tekst til en åpen del i låta, der elevene får sunget inn sitt eget bidrag, som mikses inn i låta. Skolen får 2 besøk knyttet til dette prosjektet. Dette er 1.besøk. (Del 1). 2.besøk (del 2) er innspillingsdagen. Les mer om del 2 ved å trykke på linken. Praktisk gjennomføring:Prosjektet passer best for 4. og 5. trinn. Det legges opp som et tilbud for hele trinnet, der prosjektet i sin helhet blir gjennomført i løpet av en uke. Rundt 14 dager i forkant mottar skolen et kompendium der arbeidsoppgaver og forventninger er avklart. Det legges opp til at elevene forbereder seg til filmdagen i skoletiden, men dette krever ingen forkunnskap fra den enkelte lærer. Oppgavene kan forøvrig med enkelhet integreres i fag som kroppsøving, norsk, engelsk og kunst og håndtverk. På innspillingsdagen deles elevene i grupper. Gruppene rulleres i løpet av dagen slik at alle får deltatt på aktivitetene som blir filming av dramatiserte scener, samt innspilling av kor og sang. På denne måten blir sluttproduktet noe hele klassen føler eierskap til.

Verdens beste musikkvideo - del 2

Film, Trinn: 1-5
Verdens beste musikkvideo er en praktisk filmproduksjon, der elevene får delta i alle prosessene med å lage en musikkvideo. Målet med opplegget er å gi økt innsikt i en filmproduksjon, gjennom deltagelse i alle fasene fra ide til ferdig film. Opplegget er delt opp i to faser (del 1 og del 2); en forberedende fase og en gjennomførende fase, som begge gjøres i løpet av en uke.Bakgrunn:Verdens beste musikkvideo er en oppgradert versjon av musikkvideoskolen som har vært et DKS tilbud siden 2011. Prosjektet har blitt bygget ut med en teoridel, der det legges opp til at elevene skal jobbe med tildelte oppgaver fram mot innspillingsdagen. Dette vil føre til økt involvering og et eierskap til det ferdige produktet. I den siste fasen av prosjektet blir alle musikkvideoene lagt ut på nett på en felles YouTube kanal. Dette muliggjør synlighet for slekt og venner, men også læring i forhold til hvordan andre skoler har løst den samme oppgaven.Innhold:Alle skolene skal allerede ha fått et besøk knyttet til dette prosjektet. Dette er 2.besøk(Del 2), det vil si innspillingsdagen. Denne dagen kommer en fotograf og en lydmann og gjør opptakene med klassene, der alle elevene innvolveres i sine valgte roller.Praktisk gjennomføring:Prosjektet passer best for 4. og 5. trinn. Det legges opp som et tilbud for hele trinnet, der prosjektet i sin helhet blir gjennomført i løpet av en uke. Rundt 14 dager i forkant mottar skolen et kompendium der arbeidsoppgaver og forventninger er avklart. Det legges opp til at elevene forbereder seg til filmdagen i skoletiden, men dette krever ingen forkunnskap fra den enkelte lærer. Oppgavene kan forøvrig med enkelhet integreres i fag som kroppsøving, norsk, engelsk og kunst og håndtverk. På innspillingsdagen deles elevene i grupper. Gruppene rulleres i løpet av dagen slik at alle får deltatt på aktivitetene som blir filming av dramatiserte scener, samt innspilling av kor og sang. På denne måten blir sluttproduktet noe hele klassen føler eierskap til.

Vi er Luftforsvarets musikkorps

Musikk, Trinn: 1-7
Luftforsvarets musikkorps har lange tradisjoner for å lage forestillinger og konserter for barn og unge, både som åpne konserter og konserter der vi reiser rundt til skoler og barnehager. De siste årene har vi hatt suksess med «Musikk og propaganda» for videregående skole, og barnehageforestillingene «Tellekorpset» og «Tambar og harepusene». Nå har tiden kommet for å lage noe for barna i mellom, nemlig barneskolebarna. Denne målgruppen er stor, alt fra de minste førsteklassingene på 6 år til syvendeklassingene på 13 år, men vi lover at denne konserten vil engasjere og begeistre alle sammen. Sannsynligvis også de voksne.I denne konsertforestillingen vil vi vise litt av vår lange historie og hva militærkorpsene spilte for lenge siden, og hva vi spiller i dag. Vi vil by på musikk av kjente norske komponister som Grieg og Halvorsen, men også musikk fra filmer som Frost, Star Wars, Harry Potter og Løvenes konge. Gjenkjennelsesfaktoren er viktig, selv om vi denne gangen har gitt ny innpakning til noe av det barna kjenner best.Luftforsvarets musikkorps er kjent for å overraske og begeistre publikum, og denne konsertforestillingen er intet unntak. Her er det ingen fare for at noen skal kjede seg, verken på scenen eller i publikum.Utdrag fra «Vi er Luftforsvarets musikkorps – marsj» :Vi er Luftforsvarets musikkorps! Vi er det flyvende orkester!  Vi trenger verken surstoffmasker eller redningsvesterVi suser over landet, med lydens hastighet Vi er Luftforsvarets musikkorps!Vi forsvarer landet med tuba og trompet!

We come from far far away (Stiftelsen NIE Teater)

Scenekunst, Trinn: 8-VG3 og voksne
Inne i det store teltet er det et lite telt, og inne i det lille teltet er det en gutt. Han har reist langt. Han har stort sett reist alene. Han vil vise deg tingene han har med seg. Han vil også fortelle deg hvorfor han reiste, og veien han tok, men han kan ikke fortelle hvordan historien slutter.We come from far, far away er en teaterproduksjon basert på historier samlet inn på Hvalstad transittmottak for mindreårige asylsøkere i Asker. I stykkets handling følger vi ungdommene Omar og Abdallah på deres flukt fra Aleppo i Syria, frem til en av de ankommer Oslo S. Publikum sitter inne i et telt som blir satt opp på hvert spillested, og handlingen utspiller seg nært, og også blant publikum. Materialet i forestillingen er dokumentarisk, og er delt med NIE gjennom samtaler og workshops. Deltagernes historier er vanskelige og utrolige, men som hos ungdommer flest er de fulle av energi, livskraft og håp for framtiden.Kunstnerisk visjon:
​Med We come from far, far away har vi ønsket å skape en dialog om barn på flukt i form av en teaterforestilling. Produksjonen er for publikum i alderen fra 10 år. Rammen for denne produksjonen er lagt til den pågående krisen i Syria, men har som mål å si noe mer universelt om temaet. NIEs temakrets har alltid omhandlet håp, overlevelse og livskraft, og i dette tilfellet har presentasjonskonteksten vært ekstra viktig med tanke på målgruppen. Nøkkelord for produksjonen er overlevelse, frykt, vennskap, adskillelse og en venns død.

William Wenton

Litteratur, Trinn: 5-7
Bobbie Peers er filmregissør, manusforfatter og illustratør. Han er utdannet ved London International Film School. I 2006 vant han Norges første og foreløpig eneste Gullpalme i Cannes. Peers debuterte som forfatter med "Luridiumstyven" i 2015. Boka ble en stor suksess; fikk strålende anmeldelser, vant Arks barnebokpris og Bokslukerprisen og er foreløpig solgt til 36 land. Høsten 2016 kom oppfølgeren "Kryptalportalen", den andre boka i serien om William Wenton. I 2017 kom den tredje boka i serien, "Orbulatoragenten", og høsten 2018 kom fjerde bok i serien, "Apokalypsegeneratoren" ut.

Jeg lager meg selv, 4. trinn

Visuell kunst, Trinn: 4

Bilder og selvfremstilling utgjør en stor del av kommunikasjonsformene til mennesker i dag, og særlig gjelder dette unge mennesker. Vi navigerer oss gjennom hverdagen, det offentlige rom og også det private rom i stor grad ved hjelp av bilder. Vi fremstiller oss selv, hvem vi er og hva vi står for ved hjelp av fotografier. Vår mulighet til i så sterk grad fremstille oss slik vi selv ønsker, eller slik vi tenker at vi burde være, påvirker oss og samhandlingen/kommunikasjonen med andre mennesker mer enn vi kanskje selv aner.Å skape bilder av seg selv, med utgangspunkt i et ønske om å kommunisere en bestemt image, er ikke nytt. Mennesket har i alle tider risset, tegnet, malt, sitt eget ettermæle.Å ha et bevisst forhold til bilder er grunnleggende viktig for å forstå verden i dag. Alle bilder har en avsender og et budskap, og ingen bilder ar nøytrale. Vi ønsker å hjelpe elevene til å forholde seg aktivt til bildene de møter, og å utvikle bevissthet og verktøy til å møte den visuelle hverdagen. Å reflektere, søke mening og bli trygg på visuelle koder, gjør oss bedre rustet som moderne samfunnsborgere, og til å delta i demokratiske prosesser.Opplegget er dialogbasert ved at vi trekker elevene inn i samtaler om den kunsten vi ser. Vi ser på selvportretter av forskjellige kunstnere i samlingen og snakker om hvordan de fremstiller seg selv. Vi trekker også paralleller til hvordan vi bruker selvportretter i for eksempel sosiale media i dag.Vi tar med oss samtalen inn i verkstedet, der elevene får lage sine egne selvportrett. Elevene får utdelt store ark, tegner et utsnitt av kroppen i omriss og får legge inn elementer i portretter som representerer dem, hvem de er, hva de er opptatt av etc.

Musikalsk skattekiste, 1. trinn

Musikk, Trinn: 1
Lærere fra Trondheim kommunale kulturskole, Berit Lillevold og Bjørn Sigurd Skjelbred inviterer til hyggelig musikkstund for både barn og voksne. Vi lærer sanger, sangleiker, klappeleiker og regler som senere kan brukes i skolen. En hyggelig stund for barna, og et instruktivt og inspirerende verksted for de voksne.

Newtopia 7. trinn

Film, Trinn: 7
Dokumentarfilmvisning og spørsmål & svar med filmskaper Audun Amundsen.Filmskaper og eventyrer Audun Amundsen har fulgt et urfolk i Indonesia over en periode på 15 år. Dokumentaren Newtopia viser hvordan sjamanen Aman Paksa går fra å leve et liv uten penger, maskiner og motorer til å bli overasket av en overveldende modernisering. Tross i alvoret er Newtopia en vakker film med humor, et snodig vennskap og mange rørende øyeblikk. Filmen legger opp til debatt om menneskets natur og motivasjon uansett hvilket ståsted vi befinner oss i. Newtopia har premiere høsten 2019, og dette er derfor en eksklusiv visning der regissøren selv vil være tilstede for spørsmål og debatt etter filmen. 
Hvordan ender en nordboer opp med å leve i 3 år med en isolert familie dypt inne i jungelen i Indonesia? Er kultursjokket størst når man kommer ned eller drar hjem? Hvordan planlegger man til reiser og filmskaping langt utenfor sivilisasjonen? Kan vi lære noe av tradisjonelle kulturer, og har vi noe å gi til dem? Hvordan lever og tenker jungelfolket? Hvorfor reise langt og lenge for å møte andre kulturer?Spørsmålene ovenfor lå til grunn for Audun Amundsens prosjekt som varte i 12 år og sluttresultatet finnes i dokumentaren Newtopia. Etter en visninge av dokumentaren settes det av en skoletime for refleksjon/dialog, samtale og spørsmål & svar med Amundsen.Hva er god utvikling? Hva er modernitet? Er det mulig å komme frem til noen fasit på dette? Temaer som Socio kulturell
utvikling, Maslows pyramide og menneskets natur vil stå i sentrum. Audun Amundsen vil også snakke litt om prosessene for å få ferdigstillt dokumentar-film som går over så lang tid med veldig store mengder materiale. Vi ser både på de tekniske, økonomiske og personlige aspektene. Er det virkelig verdt det?

Ukeblæsten, 1 - 4 trinn

Musikk, Trinn: 1-4
Annethvert år arrangeres Norges største kulturfestival i Trondheim. Festivalen varer i tre og en halv uke og har et bredt kultur- og konsertprogram. UKA blir drevet kun av frivillige studenter, og det er rundt 1700 frivillige for hvert år festivalen arrangeres.

UKEblæsten arrangeres i september, ukene før UKA starter. Dette er et underholdnings-tilbud for barn og eldre, for å nå ut med UKEfølelsen til de som ikke kan delta på festivalen.UKEblæsten består, i år som alltid før, av Candiss (kor), Pirum (kor), Strindens promenadeorchester og Snaustrinda spelemannslag. Hver av de fire gruppene består av ca 20 studenter som jobber frivillig med musikk på Studentersamfundet i Trondhjem.Konserten:Dere vil få besøk av ett kor og ett orkester/spelemannslag. Da har hver av aktørene en ca 15 minutter lang minikonsert for dere, til sammen ca 30 min. Musikerne har god erfaring med å showe og kommunisere med publikum, og dette pleier å være veldig populært blant tilskuerne.
Uttrykksform
Målgruppe
Merkelapp
Tidspunkt
Åpne filter